• Haberler
  • Genel
  • Depremzede çocukların tarikatlara verildiği iddiası gündemde!

Depremzede çocukların tarikatlara verildiği iddiası gündemde!

Deprem felaketi nedeniyle kimsesiz kalan çocukların son günlerde tarikatlara verildiği iddiaları gündemde yoğun bir şekilde yer alıyor. İşte detaylar…

Depremzede çocukların tarikatlara verildiği iddiası gündemde!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş merkezli iki depreminden ardından hayatta kalan çocukların bazılarının kaybolduğuna dair iddialar bulunmakta ve söz konusu iddialar yargıya taşınmış durumda. Depremzede çocukların İstanbul Beykoz’da bir villaya yerleştirildiği önceki günlerde iddia edilmişti.

Çağdaş Hukukçular Derneği, refakatçisi olmayan çocukların tarikatlara teslim edildiği iddiaları ve şikayetleri üzerine 13 Şubat tarihinde Twitter hesaplarından T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na şu çağrıda bulundu: “Derneğimize ulaşan ve ciddi şüpheler barındıran, depremzede ve aile gözetiminde olmayan çocukların tarikatlara teslim edildiği iddiaları savcılıkça araştırılmalı ve kamuoyu bu konuda aydınlatılmalıdır. Yetkili mercileri derhal açıklama yapmaya çağırıyoruz!”

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin sosyal medya hesabından yapmış olduğu çağrı metninde görgü tanığının ifadeleri şu şekilde aktarılmıştır: “Derneğimize ulaşan başvuru üzerine görüştüğümüz görgü tanığı; kendisinin İstanbul Beykoz da ikamet ettiğini, 10/02/2023 günü sabah 07.00 sularında işe gitmek için evden çıktığını, Yavuz Selim Mahallesinde otobüs durağına yakın bir yerde olağan olmayan ve çoğunluğu 0-4 yaş arası çocuklardan oluşan bir grup gördüğünü, grubun 20 den fazla çocuk ve 10 kişiye yakın yetişkinden oluştuğunu, yetişkinlerden biri ile konuştuğunu ve bu kişinin kendisine depremzede olduklarını, çocukların kimsesiz olduğunu, bir dernek tarafından buraya getirildiklerini ve bir otobüs tarafından alınacaklarını söylediğini, kısa bir süre sonra BMW marka lüks araçların çocukları bindirip götürmeye başladığını gördüğünü, bu esnada otobüse bindiğini ancak şüphelenmesi sebebiyle çocuk şube polislerini ve mahalle muhtarını aradığını, muhtarın sonradan gün içerisinde kendisine Beykoz’daki siteye 30’dan fazla çocuk getirildiğini söylediğini, site çalışanı bir başka Kişinin kendisine bahsi geçen derneğin sitede iki ev tuttuğuna ve çocukların buraya yerleştirildiğini söylediğini ancak otobüs durağı ile site arasındaki mesafenin çok kısa oluşu ve çocukların bekletilip araçlarla ters yöne doğru götürülmesi sebepleriyle siteye getirilen çocuklarla kendisinin gördüklerinin farklı olduğunu düşündüğünü, site çalışanı kişinin de diğer çocukların Tuzla’ya götürüleceğini söylediğini bildirmiştir.”

Bu durumun üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da şu açıklamalarda bulundu:

“‘Afetten Etkilenen Refakatsiz Çocuklar Tarikatlar Kaçırıyor /Cemaatlere Veriliyor’ iddiası: Bazı basın yayın organlarında yer alan, ‘Sahipsiz depremzede çocukları tarikatlar mi kaçırıyor?” ve “Depremzede çocuklar cemaatlere verildi’ başlıklı haberlerde geçen iddialar tamamen asılsızdır. Haberlerde, afetten etkilenen 20 refakatsiz çocuğun, bir yardım kuruluşu tarafından tutulan evlere yerleştirildiği ileri sürülmüştür. Belirtilen adrese kolluk ve Beykoz Sosyal Hizmetler Merkezi (SHM) ekiplerince hane ziyareti gerçekleştirilmiştir. Yapılan tespit neticesinde hanede kalan refakatsiz konumda olan herhangi bir çocuğa rastlanılmamış olup hanede kalanların Suriye’deki savaşta eşlerini kaybeden yabancı uyruklu kadılar ile çocukları olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çocuklar açısından herhangi bir ihmal ve istismar bulgusuna rastlanmamıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda, daha önce Hatay Kırıkhan’da Suriyeli annelerinin refakatindeki yetim çocuklara yardımcı olan hayırsever bir grup gönüllünün, depremde evleri zarar gören Suriyeli anneler ve çocukların İstanbul’a getirerek kendi evini tahsis ettiği anlaşılmıştır. Kendilerini yetim hamilleri olarak adlandıran grubun üyesi Aynur Akdeniz, aile üyeleri, akrabaları ve arkadaşlarından oluşan grubun, çocuk ve anneler başta olmak üzere yardıma ihtiyacı olanlar desteklemek için gönüllü çalıştığını açıklamıştır. Akdeniz, Suriyeli anneler ve çocuklarıyla altı yıldır ilgilendiklerini, depremde evleri ağır hasar görünce, gönüllerin yazdıklarını bu aileleri tahsis ettiğini açıklamıştır.”

 

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme