Depremzedeler çaresiz: Bir arpa boyu yol gidilmedi

Turgay Kılıç/Yeni İzmir- 30 Ekim 2020’de saat 14.51 saatlerinde 16 saniyelik 6,9 büyüklüğündeki sarsıntıda 117 kişinin...

Turgay Kılıç/Yeni İzmir- 30 Ekim 2020’de saat 14.51 saatlerinde 16 saniyelik 6,9 büyüklüğündeki sarsıntıda 117 kişinin hayatını kaybetmişti. O günden bu güne 3 yıl geçti. Hiçbir olumlu adım atılmadığına yakınan depremzedeler, Bayraklı’daki ‘Depremzede Anıtı’ önünde sandalyeleriyle ve çadırlarıyla bir araya geldi. Depremde hayatını kaybeden 117 kişinin isminin yazıldığı anıtın önüne mum dikip kırmızı karanfil koyan depremzedeler, hayatını kaybeden yakınlarının isminin kazındığı anıtın önünde duygu dolu ânlar yaşadı. Kimisi muma dokundu, kimisi karanfil koydu, anıtın önünde dimdik izlemeye koyulanlar da oldu, yeniden fotoğraf çekenler de.

Çadırları kuran depremzedeler, sabaha dek oturup o ânları yeniden hissederken birbirleriyle yaşananları konuşacak.

Haber

‘Bıçak kemiğe dayandı’

İzmir Depremleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Kurucu Başkanı Haydar Özkan, “Biz depremzedeyiz, bizi kentsel dönüşümcü gibi görmeyin. Üç yıl boyunca bunu kimseye inandıramadık. Hep kentsel dönüşümcü muamelesi gördük. 36 ay boyunca bir arpa boyu yol alamadık. Bizlere depremzede muamelesi yapın.6Şubat 2023 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın onaylamış olduğu kararname esaslarına göre, hibe ve destek kredileri gibi yardımlarla buradaki orta ve az hasarlı depremzedelerimizi ayağa kaldırarak onları da konutlarına kavuşturalım. Bıçak kemiğe dayandı, artık yeter” dedi.

Haber

‘Sağlam konutlarda yaşamak istiyoruz’

Dernek Başkan Bilal Çoban ise, konuyla ilgili şunları açıkladı: “Onların aziz hatıralarını canlı tutmaya çalışacağız. Bundan sonraki depremleri de unutmadık, unutmayacağız da. Türkiye’deki tüm afetlerde hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum, ailelerine sabır diliyorum. Buradan yetkililere de seslenmek istiyoruz. Derneğimizle bu konuda öncülük etmek istiyoruz. Hep buradayız ve burada olacağız. Burada her türlü çabayla yollar açıyoruz ve inşallah bir daha yaşamayız. Bunları. Bu konuda da yetkililerden destek bekliyoruz.  Herkes sağlam ve güvenilir konutlarda yaşamak istiyor. Geride kalanların da sağlam konutlarda yaşaması için hükümet ve belediye yetkililerin daha fazla taşın altına elini koyması gerekiyor. Bizler dernek olarak elimizi fazlasıyla taşın altına koyduk.”

 

Bakmadan Geçme