Depremzedeleri unutturmayacağız

CHP İzmir Milletvekili Kılıç, 'Depremzedelerin yaşadığı çaresizliği ve yalnızlığı unutturmayacağız. İsias otelde deprem değil, aslında gözünü para hırsı bürümüş katiller katliam yaptı' dedi.

Depremzedeleri unutturmayacağız
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Sevda Erdan Kılıç, TBMM Genel Kurulu’nda “Türkiye’de yaşanan doğal afetler” hakkında gündem dışı konuştu.

“Herhalde bir kabusu, kıyameti anlatan film çekelim desek şu dönemde yaşadıklarımızdan daha kötüsünü anlatamazdı bu film” diyen CHP’li Kılıç, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin ardından, Şanlıurfa ve Adıyaman’da da sel felaketiyle bir kez daha yıkıldıklarını kaydetti.

‘Eskisi gibi olmayacak’

Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti: “Deprem meydana geldikten 18 saat sonra Onursal Adıgüzel ve milletvekili arkadaşlarımızla Adıyaman’a ulaştık. Orada o gün ve sonrasında gördüklerimizi ve yaşadıklarımızı hayat boyu unutmayacağız ve unutmamamız da gerekiyor. Şimdi görüyorum; gündem seçim, ittifaklar, liste savaşları. Bugün gönlüm elvermedi depremden başka bir şey konuşmaya. Şimdi Adıyaman’da, Hatay’da, Maraş’ta, Malatya’da halen çadır, konteyner bekleyenler var; bölgede çamurda, yağmurda hala yalın ayak gezen çocuklar var; daha acısını, kaybını yeni yeni anlamaya başlamış ağıt yakan analar, babalar var. Onları bu liste savaşlarına kurban etmeyeceğiz, hatırlatmaya ve bu kürsüden depremzedelerin yaralarını bir kez daha seslendirmeye devam edeceğiz. Ben bölgeden ayrılırken de buna söz verdim, bu da benim vicdan borcum. Enkaz altındakilerin yardım çığlıklarının yavaş yavaş sessizliğe bürünmesine, kefensiz cesetlere, kopan bacaklara, kollara, kendi öz yeğenini çıkarmak için vinç bulamayan Abdurrahman vekilimizin gözündeki çaresizliğe, 30 saat sonra bir tas çorba içen polislere, elleriyle kazarak yakınlarını çıkarmaya çalışan depremzedelere, daha da -burada anlatmaya vicdanım elvermez- birçok acıya tanıklık ettim. Yüreğimde bunlar hep bir sızı olacak, unutmayacağım ve benim için de bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Buradan ben de bağırıp çağırabilirim, ‘vay devlet vardı’, ‘vay devlet yoktu.’ Burada kavga edebiliriz, kimimiz gülebiliriz konuşmalara, kimimiz ağlayabiliriz, birbirimizi susturabiliriz burada, televizyonlarda da çıkan vatandaşlar susturulabilir ama gören gözler, yaşayan yürekler, vicdanlı olan herkes vatandaşların bölgedeki yalnızlığını, çaresizliğini gördüler.”

Kimse oyzede olmasın

“Biliyoruz, ne o yavrularımızı ne ülkemizdeki diğer can kayıplarını bir daha getirebiliriz ama buradan bir söz vermemiz gerekiyor.” diyen CHP Milletvekili Av. Kılıç, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Öncelikle, depremzedelerin bir de ‘oyzede’ olmamasını sağlamamız gerekiyor.Oylarını kullanmaları için tüm partilere görev düşüyor. Hepsinin sandığa gidip iradelerini sandığa yansıtmalarını sağlamamız gerekiyor. 14 Mayıs’tan sonra ucu kime dayanırsa dayansın tüm suçluların bağımsız mahkemelerde yargılanmasını sağlamamız gerekiyor ve depremzedelerin bir kuruş bile ödemeden yeniden yuvalarına sahip olmalarını sağlamamız gerekiyor. Bu ülkeye bundan sonra akılla, bilimle, doğayla uyumlu kentler kurmamız gerekiyor ve tabii ki belki de en büyüğü demokrasiyi getirmemiz, insan haklarını getirmemiz gerekiyor.”

 

HABER MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme