Depremzedeye el uzatan kadın: Ben onları iyileştirirken onlar da beni iyileştiriyor
Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-Gizem Albayrak, İzmirli ve 40 yaşında bir kadın. Deprem felaketiyle binlerce insana ve hayvana...
Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-Gizem Albayrak, İzmirli ve 40 yaşında bir kadın. Deprem felaketiyle binlerce insana ve hayvana nefes olmak için kollarını sıvadı, yola koyuldu. 6 Şubat depreminin ikinci gününde 8 Şubat’ta bir başına Hatay’a ulaştı. Gizem Bayraktar, yaklaşık 10 aydır Hatay’da yaraları sarıyor. Kadınlar için seramik eğitimi veren Gizem Albayrak, “İlk olarak İzmir’de başladım bu faaliyetlere. 6 Şubat’taki deprem felaketi sonrasında 8 Şubat’ta Hatay’daki tüm deprem çalışmalarına katıldım. Yaklaşık 12 kilometrelik alanlara kedi ve köpekler için mama dağıttım. Bölgedeki kedi ve köpekleri, profesyonel at yarışlarını taşıyan araçla İzmir’e getirdim ve tedavilerini yaptırdım ve sahiplendirdim. Bu dönemde sık sık Antakya’ya gidip geldim” dedi.
“HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ”
Yardımsever Albayrak, sık sık Hatay Antakya’ya gittiğine ancak hiçbir şeyin değişmediğine dikkati çekerek, “İzmir Alsancak’ta bir seramik atölyem vardı. Sık sık Antakya’ya gider gelirdim, yardım edebilmek için. Sonrasında hiçbir şeyin değişmediğini görünce seramik atölyemi de Hatay Antakya’ya taşıdım. Amacım buradaki depremzede kadınlara istihdam sağlanması için bir köprü kurmaktı. Birleşmiş Milletler’e (BM) proje sundum sonrasında Hatay’a geldim ve Hatay Büyükşehir Belediyesi bu projeyi kabul etmeyerek ‘yer yok’ dedi. Antakya Belediyesi Başkanı ise bu projeye sıcak baktı, fakat yer veremedi. Bölgede bir yer bulduğumda ise o bölgenin güvenliğini sağlayamadım ve elektrik ihtiyacının giderilmesi gerekiyor. Antakya’da ciddi bir elektrik kesintileri oluyor” dedi.
KADINLAR İÇİN İSTİHDAM KAPISI
Gizem Albayrak, yardım elini uzattığı bölge kurumlarıyla iletişime geçtiğini ve istediği sonucu alamadığının altını çizerken kadınların yaşadığı zorlu koşulları da dikkate alarak seramik atölyesi kurduğunu anlattı.
Bölge belediyesiyle yaptığı görüşmeleri de anlatan Albayrak, “Hatay Arsuz Belediyesi Başkanlığı’yla yaptığım görüşmelerde belediye bu durumu kabul etti. Bana Gözlüce’deki eski belediye binasını verdi. Oradan iki derslik alabildim ve kadınlar için seramik dersi vermeye başladım. Kadınların bazıları seramik dersi alıyor bazıları ise yeniden başlıyor. Bunu hobi olarak yapmak isteyenler de var, bu eğitim sonrasında üretim alanına geçmek isteyenler de var. 23 öğrencimin tamamı dersleri çok ciddiye alıyor. Hepsinin de değişik havaya ihtiyacı var. Çocuklara ve engellilere henüz ulaşamadım. Onlara da ulaşabildiğimde, daha kapsamlı bir yol izleyeceğim” dedi.
“YÜZ YÜZE İLETİŞİM”
Deprem sonrasındaki yaraları sarmak için girdiği yolda bir başına zorlandığını da ifade Albayrak, “Ben oturup düşündüğümde zorlandığımı hissediyorum. Onlarla yüz yüze irtibat kuruyorum ve bu beni daha iyi hissettiriyor ve onlarla direkt konuşuyorum. Onların çabalarını gördükçe kendimi iyi hissediyorum. Aksine çok üzülüyorum ve ben onları iyileştirirken onlar da beni iyileştiriyor. Diğer türlü hayata tutunmak çok zor ve yaşananlara çok üzülüyorum. Çocuklar ve bebekler için kışlık ihtiyaçlar var. Bunları hala bulmaya çalışıyorum ve gelenleri ihtiyaç sahiplerine teslim ediyorum. Buradaki yeri ben de terk edersem bunca emek boşa gidecek. Birilerinin burada kalması gerekiyor. Birilerinin acıyla yüzleşerek başa çıkması gerekiyor. Benim gibi birçok insan var ama mümkün değil buna yetmek zor. Çok büyük bir şehir” dedi.
“KAPILAR BİR BİR KAPANDI”
Bazı özel şirketlerin sponsorluğuyla fırın ve çamur tedariğinde bulunduğunu da aktaran yardımsever Gizem Albayrak, kapıların bir bir yüzüne kapandığını şu cümlelerle aktarıyor: “Bu zorlu yolculukta bir başımayım ve altından kalkmakta güçlük çekiyorum. Bu sebeple de sponsorluklar arıyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne de gittim ve destek istedim ama karşılığını alamadım. İzmir Ticaret Odası’na da gittim ve dilekçe verdim, bir ay sonrasında bana gelen cevapta ‘Bütçemiz yeterli değil’ yazılıydı. Ben ise çamaşır makinesiyle buzdolabı istemiştim. Çünkü Antakya’daki planım haftanın 5 günü yemek hazırlamaktı. Bana verdikleri cevap ise, ‘Maalesef şu anda elimizde yok. Bir ay sonra yönetim kurulunu toplayıp bağış olarak isteyeceğiz’ dediler.”
ATÖLYEDE İLK HEYECAN
Yardımsever Gizem Albayrak, depremzede kadınlar için açtığı seramik atölyesinde büyük heyecan yaşadıklarını dile getirdi. Haziran ayında açmayı planladığı seramik eğitimi atölyesini Aralık ayında politik zorluklara rağmen ancak açtığını belirten Albayrak, “Uzun süren bir yoldu benimki ve çok heyecanlıydım. Bu atölyeyi açabildiğime hala inanamıyorum. Bürokrasi ile çok uğraştım” dedi.