Dereotunu yemeklerinize koymayı unutmayın

Ana vatanı Asya olan dereotu tohumları kimyon tohumuna benzer. Birçok mutfakta taze olarak tüketilir. Türk mutfağında...

Dereotunu yemeklerinize koymayı unutmayın
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ana vatanı Asya olan dereotu tohumları kimyon tohumuna benzer. Birçok mutfakta taze olarak tüketilir. Türk mutfağında da dereotu sebze yemekleri ile birlikte bolca kullanılır

DEREOTUNUN ET YEMEKLERİNDE KULLANIMI

Kuzu eti ile yapılan sebzeli güveçlerde yemek piştikten sonra dereotu kullanılması uygun. Birçok yeşillikte olduğu gibi piştikçe aroması zayıflamaya başlar ve acılaşır. Kuzu etli enginar yemeklerinde,  Kıymalı yada etli patates yemeklerinde dereotu kullanılabilir. Ancak dereotunu kullanırken dikkatli olmak gerekir. Çok keskin bir tadı olduğundan diğer tatları bastırmamak için az kullanmak gerekir.

DEREOTUNUN SEBZE YEMEKLERİNDE KULLANIMI

Dereotu sebze yemeklerine çok yakışır diğer yeşil otlarla birlikte kullanılabilir. Özellikle kabak yemeklerine çok yakışır. Kabak dolması, mücver, kabak oturtma gibi yemeklerin değişilmez baharatı. Sarımsaklı yoğurtla birlikte çok güzel gider. Sebze yemeklerine hazırlanan yoğurtlu soslara sos içerisine dereotu katılması tazelik katar. Enginar yemekleri denince akla dereotu gelir. Bana göre dereotu enginar tadı ile birlikte çok iyi gider. Enginar oturtma, enginar dolması, etli ya da sade enginar yemeklerine çok yakışır.

DEREOTUNUN SALATALARDA KULLANIMI

Dereotu taze olarak salatalarda sıklıkla kullanılır. Özellikle kısır salatasının olmazsa olmazlarından. Her türlü yoğurtlu salatalarla birlikte çok iyi gider. Mevsim salatalarında sıklıkla kullanılır.

DEREOTUNUN MEZELERDE KULLANIMI

Dereotu bütün yoğurtlu mezelerle birlikte kullanılabilir. Yoğurtlu makarnalara dereotu çok yakışır. Aynı şekilde kabakla yapılan her türlü mezeye dereotu kullanılır. Haydari gibi yoğurt bazlı mezelerle de sıkça kullanılır.

DEREOTUNUN FAYDALARI

Bana göre yemeklerde taze ve tane baharatlar kullanmak sadece yemeklere lezzet katmaz aynı zamanda içerdikleri birçok faydalı bileşenlerin vücudumuza alımını da sağlar. Birçok yeşillik gibi dereotu da sağlık açısından oldukça faydalı bir besin. Dereotunun bilindiği üzere gaz giderici özelliği var. Ayrıca iştah açıcı ve hazım sorunlarını giderici özelliği bulunmakta. Dereotu anne sütünü artırır. İdrar söktürücü özelliği bulunmakta.

 

Bakmadan Geçme