Dev Sağlık-İş'ten bakanlığa yetki gaspı tepkisi!
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı Dev Sağlık-İŞ, 10 bin DİSK'li sağlık emekçisini ilgilendiren TİS hakkının gaspına...
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Dev Sağlık-İŞ, 10 bin DİSK’li sağlık emekçisini ilgilendiren TİS hakkının gaspına karşı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı “itirazlara yanıt vermeye” davet ettiği bir basın açıklaması düzenledi.
81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen basın açıklaması İzmir’de, Alsancak Nevvar Salih İşgören Hastanesi’nde gerçekleştirildi.
“BU HUKUKSUZ UYGULAMAYA BOYUN EĞMEYECEĞİZ”
Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını okuyan Dev Sağlık-İŞ İzmir Temsilcisi Erhan Çam, “Bakanlık itiraz noktalarımızı dikkate almadığında çoğunlukta olduğumuz işyerlerinde toplu iş sözleşmesinden faydalanacak yaklaşık 10 bin işçinin toplu iş sözleşmesi hakkını gasp etmiş olacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı itiraz noktalarımıza kısa sürede yanıt vermeye ve bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz. İstatistiklerin yayınladığı gün Genel Başkanımız bakanlığa resmi başvuruda bulunarak itiraz sürecini başlatmıştı. Bizler bugün işyerlerinde sendikamıza ve toplu iş sözleşmesi hakkımıza sahip çıkıyoruz. 30 Temmuz Salı günü de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde olacağımızı, bu haksız ve hukuksuz uygulamaya boyun eğmeyeceğimizi ifade ediyoruz. Sendika hakkımız engellenemez!” ifadelerini kullandı.
14 BİN KİŞİLİK FARK NEREDEN GELDİ?
Sağlık gibi çok da hareketli olmayan bir iş kolunda, bakanlık verilerine göre 14 bin kişilik bir üye farkı oluştuğunu kaydeden Çam, bu farkın nereden geldiğini sorgulayarak, “Bir diğer itiraz noktamız ise işkolundaki toplam işçi sayısının tespitine yöneliktir. Bu konuda, sendikamızın kurulu bulunduğu işkolundaki toplam işçi sayısının tespitinde, aslında toplam sayıya dahil edilmemesi gereken ve “4B”li olarak anılan çalışanların, üniversite hastanelerindeki intern hekimlerin de bu toplam sayıya dahil edildiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle işkolumuzdaki işçi sayısı açısından tutarlı olamayacak düzeyde bir artış meydana gelmiş ve bu sayı 750.259 olarak gerçeğinden çok daha yüksek olacak şekilde tespit edilmiştir. 3.Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2023/6584 Esas, 2023/9234 Karar ve 15/06/2023 tarih sayılı kararında da belirtilmiş olan “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından istatistiklerin Resmî Gazete’de yayımlandığı günden bir önceki gün itibarıyla gerçekleşen veriler dikkate alınmalı ve bu doğrultuda işçi ve sendika üye sayıları belirlenmelidir” şeklindeki yaklaşımı esas alınmamıştır. Sendikamızın üye sayısına ilişkin tespit yapılırken 23 Temmuz 2024 tarihinin dikkate alınması gerekmekteyken daha erken bir tarihte alınmıştır. Nitekim, işkolunda çalışan toplam işçi sayısı Ocak-2024 istatistiklerinde 710.647 olarak açıklanırken bu sayı aynı ay için Kamu Uygulama Merkezi üzerinde 724.378 olarak verilmiştir. “Sağlık ve Sosyal Hizmetler” gibi çok da hareketli olmayan işkolumuzda, aynı ay içinde, yaklaşık 14 bin gibi bir işçi sayısı farkı oluşmasının, ancak “4B”li olarak anılan işçilerin istatistiğe dahil edilmemesi ile mümkün olmaktadır” diye konuştu.
DİLAN AŞAR