Devrim şehidi , sergi ve panelle anılacak

Cumhuriyet devriminin sembol isimlerinden Kubilay için hazırlanan sergi ve panelde hangi tarihsel belgeler sergilenecek? Laiklik ilkesi, günümüzde neden hâlâ büyük bir önem taşıyor? Anma etkinliklerine kimler katılacak? Tüm detaylar haberimizde...

Cumhuriyet devriminin simge isimlerinden Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, katledilişinin 94. yılında düzenlenecek sergi ve panelle anılacak. Peki, bu etkinliklerde hangi önemli mesajlar verilecek? Laiklik ilkesinin önemi hangi yönleriyle ele alınacak?

94. YILINDA KUBİLAY’A ANLAMLI ANMA

Devrim şehidi , sergi ve panelle anılacak

Cumhuriyet karşıtları tarafından 1930 yılında Menemen’de katledilen devrim şehidi Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, 23 Aralık’ta İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) düzenlenecek özel bir etkinlikle anılacak. Anma programı, “Kubilay Anıtı Sergisi” ve “Şehit Kubilay’ın Işığında Laiklik İlkesi” konulu bir panelden oluşuyor.

TARİHİ “KUBİLAY ANITI” SERGİSİ

Saat 19.00’da AASSM’nin alt katındaki galeride açılacak “Kubilay Anıtı Sergisi”, Cumhuriyet Gazetesi’nin 100. yılı onuruna hazırlandı. Sergi, Kubilay Anıtı’nın yapılış öyküsünü ve devrim şehidi öğretmen Kubilay ile arkadaşlarının aziz hatıralarını yaşatmayı amaçlıyor. 1930’daki gerici ayaklanma sonrası, Cumhuriyet Gazetesi’nin öncülüğünde halkın katılımıyla hayata geçirilen Kubilay Anıtı’nın tasarım süreci, bilgi ve belgelerle ziyaretçilere aktarılacak. Sergi, 31 Ocak 2025 tarihine kadar hafta içi ve cumartesi günleri 09.30-17.30, pazar günleri ise 12.00-17.00 saatleri arasında gezilebilecek.

“LAİKLİK İLKESİ” PANELİ

Sergi açılışını takiben, saat 20.00’de AASSM Büyük Salon’da düzenlenecek panelde, laiklik ilkesi tarihsel ve güncel yönleriyle ele alınacak. “Şehit Kubilay’ın Işığında Laiklik İlkesi” başlıklı panele, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Mustafa Hüsnü Bozkurt ve Cumhuriyet Gazetesi yöneticileri konuşmacı olarak katılacak.

BÜYÜK DESTEK VE KATILIM

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Cumhuriyet Gazetesi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinliğe, Menemen Belediyesi Kent Arşivi ve Müzesi, gazeteci ve araştırmacı yazar Oktay Özengin ile Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Genel Başkan Baş Danışmanı Ahmet Gürel de katkıda bulundu. Küratörlüğünü Güven Baykan’ın üstlendiği serginin hazırlıkları ise gazeteci Işık Kansu tarafından yapıldı.

 

Bakmadan Geçme