• Haberler
  • Genel
  • Dijital Bağımlılık Çalıştayı: Çocuklar oyun karakterleriyle özdeşleşiyor

Dijital Bağımlılık Çalıştayı: Çocuklar oyun karakterleriyle özdeşleşiyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın dijital bağımlılıkla mücadele için düzenlediği çalıştayın ön raporuna göre, çocuklar bilgisayar oyunlarındaki güçlü karakterlerle güven kazanırken, oyun sona erdiğinde yalnızlık ve üzüntü duyguları yaşıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın dijital bağımlılıkla mücadele için düzenlediği çalıştayın ön raporuna göre, çocuklar bilgisayar oyunlarındaki güçlü karakterlerle güven kazanırken, oyun sona erdiğinde yalnızlık ve üzüntü duyguları yaşıyor.

Bakanlık tarafından ilk kez düzenlenen "Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı", 3 Ekim Pazartesi günü gerçekleştirildi. Çalıştayın açılışına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş katıldı. Çalıştayda oluşturulan "Uzmanlar Masası", "Çocuklar Masası" ve "Yetişkinler Masası" aracılığıyla dijital bağımlılık çok yönlü bir şekilde ele alındı. Uzmanlar Masası, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşurken, Yetişkinler Masası'nda çocukların oyun başında saatler geçirmesine tanıklık eden ebeveynler, Çocuklar Masası’nda ise çocuklar yer aldı.

ÇALIŞTAYDA ELE ALINAN KONULAR

Çalıştayda dijital bağımlılık tanımları, çözüm önerileri ve dijitalin sorunlu kullanımının gelecekteki projeksiyonları değerlendirildi. Ayrıca, çocukların dijital oyunlarla ilgili motivasyonlarının anlaşılmasına yönelik tartışmalar yapıldı. Oyunlarda geçirilen süre, motivasyonlar ve oyun süreçleri üzerinde de duruldu.

OYUN KARAKTERLERİ İLE ÖZDEŞLEŞME 

Çalıştayın ön raporunda dijital bağımlılıkla ilgili önemli bulgular paylaşıldı. Çocukların dijital oyunlardaki güçlü karakterlerle kendilerini özdeşleştirdikleri ve bu karakterlerin etkisiyle kendilerine güven kazandıkları belirlendi. Çocuklar, oyun sırasında güçlü, karanlık veya silah kullanma yeteneğine sahip figürleri tercih ederek kendilerini bu karakterlerle özdeşleştiriyorlar. Oyun bitiminde ise sosyal ilişkilerinde zayıflama ve sosyal izolasyon yaşama eğiliminde oldukları ifade ediliyor.

Ayrıca, çocukların dijital araçların aileleriyle vakit geçirmelerine engel olmadığını düşünmelerine rağmen, telefonlarını ellerine almadıklarında bir boşluk hissi, üzüntü ve güvensizlik yaşadıkları belirtildi.

GELECEK ÇALIŞMALAR

Çalıştayın sonuçlarına yönelik değerlendirme süreçlerinin devam ettiği ve elde edilen sonuçların yeni bir çalıştayda ele alınmasının planlandığı kaydedildi. Kamu kurum temsilcilerinin yer alacağı bu çalıştayın yıl sonuna kadar düzenlenmesi bekleniyor.

Bakmadan Geçme