Dijital Cihazların performansı nasıl arttırılır

Veri depolayan, günlük ve çalışma hayatını kolaylaştıran dijital cihazları en verimli şekilde ve uzun soluklu kullanmanın yollarını açıklayan dijital güvenlik firması Kaspersky, bunun siber tehdit riskini de azalttığını vurguladı

Mobil cihazlar ve bilgisayarlar, dijital dünyada insanların hayatlarının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bu tür cihazlar genellikle günlük olarak kullanılıyor ve çoğu durumda önemli verileri depoluyorlar ve işlevsellikleri kritik öneme sahip oluyor. Bu nedenle bu cihazların düzenli olarak temizlenmeleri gerekiyor. Bunu yapmak yalnızca performanslarını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda dijital yaşamınız için kritik olan güvenliği de geliştiriyor.

Kaspersky Lider Güvenlik Araştırmacısı David Emm, şunları söylüyor; "Bakımı iyi yapılmış cihaz yalnızca daha iyi çalışmakla kalmaz, siber tehdit riskini de azaltır, her şeyi takip etmenize yardımcı olur ve siber saldırganın cihazınıza ve içerdiği verilere erişmesine yardımcı olabilecek hiçbir şeyin gözden kaçmamasını sağlar. Güvenliği artırmak için cihazınızı iyi ve düzenli temizlemek zor değil. Bilgisayar korsanlarının cep telefonları dahil olmak üzere her tür cihazı hedef aldığı bir dönemde son derece önemli."

Kaspersky uzmanlarının mobil cihazlarınızı ve bilgisayarınızı düzenli olarak temizlemek önerileri; 

1. Uygulamalarınızı gözden geçirin ve gereksiz olanları kaldırın. Cihazda yer açar, performansı düzenler.
2. Güvenlik açıklarına karşı korunmak için işletim sistemi ve uygulamaları güncelleyin. Bunu yapmak, ayarlarınızı evinizdeki Wi-Fi ağındayken otomatik güncelle olarak değiştirmek kadar kolay.
3. Masaüstündeki dosyalarınızı klasörler halinde düzenleyip, gereksiz öğeleri silebilirsiniz. Mobil cihazınızdauygulamalarınızı düzenleyin ve nadiren kullandığınız simgeleri ana ekranınızdan kaldırın.
4. Gereksiz başlangıç programlarını devre dışı bırakarak önemli bir hız artışı yaşayabilirsiniz.
5. Artık ihtiyaç duymadığınız yinelenen fotoğrafları, videoları ve belgeleri gözden geçirin ve silin. Büyük dosyaları saklamak ve cihazda yer açmak için bulut depolamayı tercih edin.
6. Büyük temizlik yapmadan önce, bulut hizmetleri veya harici sabit disk kullanarak önemli dosyalarınızı yedekleyin. Önemli verilerinizi kaybetmeyeceğiniz konusunda içinizin rahat olmasını sağlar.
7. İnternette gezinme hızınızı artırmak, gizliliği korumak için önbelleğini, geçmişi ve çerezleri temizleyin.
8. Piliniz hızlı tükeniyorsa, bluetooth ve Wi-Fi'yi kullanmadığınızda kapanmaya ayarlayın. Uygulamaların eriştiği arka plan verilerini sınırlandırın. Otomatik senkronizasyon işlevlerini kapatın.
9. Çevrimiçi hesaplarınıza ait şifreleri kontrol ederek benzersiz ve tahmin edilmesi zor olduğundan emin olun. Daha güçlü ve benzersiz parolalar oluşturmayı, cihazlar arasında güvenli saklanmasını, web sitesi veya uygulamada otomatik doldurulmasını sağlamak için parola yöneticisi kullanmayı düşünün. Pek çok şifre yerine sadece ana şifreyi hatırlamanız yetecek.
10. Dijital temizliği kolaylaştırmak için cihaza antivirüs ve anti-malware yazılımı yükleyin ve bakımını yapın. Cihazı potansiyel tehditlere karşı düzenli olarak tarayın ve güvenlik yazılımınızı güncel tutun.
11. Fiziksel temizlik yapmayı unutmayın. Toz ve kir cihazınızın performansını etkileyebilir. Her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlamak için ekranınızı, klavyenizi ve diğer bileşenleri temizleyin.

David Emm, "Dijital cihazları düzenli olarak temizlemek, bakımlarını yapmak için biraz zaman ayırarak verimliliklerini artırabilir ve kişisel verilerinizi olası siber tehditlere karşı koruyabilirsiniz" diyor.
 

Bakmadan Geçme