Dijitalleşme ekonomiye can suyu olacak

KOBİ'leri yalın üretim kavramıyla tanıştıran model fabrikalar, IAS'nin sunduğu yenilikçi teknolojiler ve Endüstri 4.0 işlevleri ile kullanımı, Türk ekonomisi için değer yaratıyor. Bütünleşik sistemlerin kurulduğu fabrikaların verimliliği ve uluslararası arenada rekabet güçleri artıyor

Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri (Model Fabrikalar), üretimde verimliliğin artması ve dijital dönüşümün hızlandırılması amacıyla hayata geçirilmeye devam ediyor. Model fabrikalarda, gerçek bir üretim ortamında, deneyimsel öğrenme teknikleri kullanılarak, verimlilik temelli dönüşümün öğretilmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlayan eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi amaçlanıyor. IAS de bu model fabrikaların dört tanesinde Ankara, Kayseri, Konya, Bursa’da hayata geçirdiği dijitalleşme projeleri ve teknoloji eğitimleri ile ülkemizin dijital dönüşümüne katkı vermeyi sürdürüyor.

Türkiye’de model fabrika çalışmaları 2015’de TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda başladı. Ulusal ve uluslararası fonlarla Adana, Ankara, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin ve Samsun’da on model fabrika kuruldu. Ayrıca Denizli, Kocaeli, Malatya, Tekirdağ ve Trabzon’da da model fabrika kurulum çalışmaları sürüyor. İşletmelere dönüşümlerinde rehberlik eden model fabrikaların çalışma odağını yalın üretim, eğitim ve danışmanlık oluşturuyor. Dijital dönüşüm alanında faaliyet gösterebilmeleri için de altyapı ve insan kaynağı geliştirme çalışmaları yürütülüyor.

Dijitalleşme ekonomiye can suyu olacak

Model fabrikaların, imkanları kısıtlı küçük ve orta ölçekli işletmelerin yalın üretim kavramlarıyla tanışması için önemli hizmet olduğunun altını çizen IAS Yönetim Kurulu Başkan Vekili Can Karabiber, “IAS olarak Kayseri, Ankara, Bursa ve Konya olmak üzere 4 model fabrikada gerçekleştirdiğimiz dijitalleşme projesi ile yalın üretim tekniklerini Endüstri 4.0 kavramları ile buluşturduk, bunların işlendiği eğitim müfredatı hazırladık. Bu iş birliği 2022’de açılan 4 model fabrikanın dijitalleşme ihalesini kazanmamızla başladı. Bu ihaleyle dört model fabrikanın yeni dijital teknolojiler ile donatılması ve bu teknolojilerin Endüstri 4.0 işlevleri açısından kullanımının gösterildiği eğitimler hazırlandı. Dört model fabrikada gerçekleştirilen çalışmaların tüm model fabrikalara yaygınlaştırılması ve dijitalleşme eğitim müfredatından mümkün olduğunca çok işletmenin faydalanması için IAS olarak elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz” dedi.

Kazanılan ihale kapsamında model fabrikaların ihtiyaçlarına yönelik teknoloji desteği sunduklarını ve böylece Türkiye ekonomisine önemli katkılar olacağına vurgu yapan Can Karabiber sözlerine şu şekilde son verdi: “Yapılan işler sonucunda model fabrikalarda yalın dijital üretim kavramlarının eğitiminin verileceği etkili bir müfredat oluşturuldu. Bu müfredat sayesinde özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler, dijitalleşme kavramları ile tanışarak, işletmelerinde Endüstri 4.0 uygulamalarına başlamak için bir dayanak noktası bulmuş oldular. İhale kapsamında model fabrikalar; sunucu, istemci, panel PC, tablet, dashboard, akıllı tahta, RFID okuyucu ve antenler, akıllı saat, tepe lambaları, pick-by-light gibi donanımlar ile donatıldı. Kurulan otomasyon ve IoT altyapısı ile tüm iş istasyonları, boyutsal ölçüm gibi kalite cihazları, pick-by-light, konveyör gibi yardımcı cihaz ve makineler birbirine bağlandı. ERP, MES, tüm bağlı üretim makineleri ve cihazlarından oluşan bütünleşik tek bir sistem kuruldu.”