Dikkat! Annenin diş sağlığı bebeği de etkiliyor…
Hamilelik dönemi, anne adaylarının vücutlarında birçok değişiklik meydana gelirken, ağız sağlığını da riske atabilecek pek çok durumu beraberinde getirebiliyor.
Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, anne adaylarına ağız sağlığı konusunda önemli uyarılarda bulundu. Özellikle diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmeden hamileliğin başlaması durumunda, hem anne hem de bebeğin sağlığı için daha büyük bir risk oluşturabileceğini belirtti.
Hamileliğin ilk 3 ayında sıklıkla görülen bulantı ve kusmaların, diş yüzeylerinde mineral kaybına neden olabileceği ve bunun da "erozyon" dediğimiz diş aşınmalarına yol açabileceği ifade edildi. Kusma sonrası hemen diş fırçalamanın diş yüzeylerinde aşınmayı arttırabileceğini belirten Dt. Demir, bu durumda en az 45 dakika bekledikten sonra diş fırçalanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sodyum floridli ağız gargaralarının dişleri koruyarak hassasiyetin önüne geçebileceğini belirtti.
SU TÜKETİMİ VE DİŞ SAĞLIĞI
Hamilelikteki hormonal değişikliklerin, ağız kuruluğuna yol açabileceğini de ifade eden Dt. Demir, tükürük miktarındaki azalma ile diş çürükleri ve diş eti hastalıkları riskinin arttığını söyledi. Bu yüzden düzenli su tüketiminin yanı sıra, ksilitollü sakızların çiğnenmesinin, tükürük akışını artırarak ağız sağlığını koruyacağına dikkat çekti.
HAMİLELİK GİNGİVİTİSİ VE DİŞ ETİ PROBLEMLERİ
Hamileliğin ikinci üç ayında, özellikle diş eti hastalıklarının sıkça karşılaşılan sorunlar olduğunu belirten Dt. Demir, "Hamilelik gingivitisi" olarak bilinen hastalığa karşı erken müdahalenin önemine değindi. Diş eti kanamaları ve hassasiyetin gözlemlendiği bu dönemde, uzman bir diş hekimine danışılmasının gerektiğini belirtti. Hamilelik dönemi boyunca, diş eti hastalıklarının erken doğum ve fetüste gelişme geriliği gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini unutmamak gerekir.i
HAMİLELİK TÜMÖRÜ VE AĞIZ HİJYENİ
Hamilelikte yeterli ağız hijyenine dikkat edilmemesi durumunda, "hamilelik tümörü" adı verilen iyi huylu diş eti büyümeleri görülebilir. Genellikle hamileliğin ikinci veya üçüncü üç ayında ortaya çıkan bu durum, çoğu zaman kendiliğinden iyileşse de, bazı vakalarda cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
ANNE ADAYLARINA 5 ÖNEMLİ İPUCU
Diş hekimi kontrolleri: Anne adaylarının düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmeleri, hem anne hem de bebek sağlığı için kritik öneme sahiptir.
Kusma sonrası diş fırçalama: Kusmadan hemen sonra dişlerin fırçalanması, diş yüzeylerinde aşınmaya yol açabilir. 45 dakika beklemek en sağlıklısıdır.
Diş fırçalama rutini: Her sabah kahvaltıdan sonra ve her gece uyumadan önce dişlerin fırçalanması, aşınmaların önlenmesine yardımcı olur.
Ağız kuruluğu: Ağız kuruluğu yaşayan anne adayları için ksilitollü sakızlar, tükürük akışını artırarak ağız sağlığını korur.
Kalsiyum ve probiyotik tüketimi: Organik yoğurt ve kefir tüketimi, dişleri güçlendirip, ağız içindeki bakteri sayısını azaltarak diş eti hastalıklarına karşı korur.
Anne adaylarının ağız ve diş sağlığına gösterdiği özen, yalnızca kendi sağlıkları için değil, bebeklerinin sağlığı için de büyük önem taşır.