Diş eti çekilmesi diş kaybına yol açabilir
Daha sağlıklı ve estetik bir gülümseme için diş eti sağlığına dikkat etmek şart!
Uzmanlar, diş eti çekilmesinin zamanla kemik kaybına yol açabileceğini ve tedavi edilmediği takdirde diş kaybı ile sonuçlanabileceğini belirtiyor.
YANLIŞ ALIŞKANLIKLAR TETİKLEYEBİLİR
Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Karaduran, diş eti çekilmesinin diş köklerinin açığa çıkmasına neden olduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı: “Dış eti çekilmesi tedavi edilmediğinde ve dişleri çevreleyen sert dokunun tamamen ortadan kalktığı durumlarda süreç dişin kaybı ile sonuçlanabilir.” Yanlış diş fırçalama teknikleri, diş sıkma, sigara kullanımı ve kötü ağız hijyeninin diş eti çekilmesine zemin hazırlayabileceğini belirten Karaduran, erken tespit ve uygun tedaviyle bu sürecin dürdürülebileceğini vurguladı.
DIŞ KÖKLERİ AÇIĞA ÇIKARSA NE OLUR?
Dış eti çekilmesi sonucu diş köklerinin açığa çıkması, bu bölgede bakteri birikimine neden olabilir. Dr. Karaduran, “Zamanla biriken bakteri plağı ve diş taşı, diş eti hastalıklarının ilerlemesine ve kemik kaybına yol açabilir. Dişlerin destek yapısı zayıflar ve tedavi edilmezse diş kaybı kaçınılmaz hale gelebilir” dedi.
EKEN TEŞHİS HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Erken aşamada fark edilen diş eti çekilmelerinin, konservatif yöntemlerle kontrol altına alınabileceğini belirten Karaduran, "Dış taşı temizliği ile plak ve diş taşı uzaklaştırılır. Doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı konusunda hasta bilgilendirilir. Diş etinde enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Erken dönemde doğru tedaviyle ilerlemenin önüne geçilebilir.” diye ekledi.
CERRAHİ TEDAVİLER ETKİLİ SONUÇLAR VERİYOR
Gelişmiş vakalarda cerrahi tedavi gerektiren durumlar olabileceğini belirten Dr. Karaduran, şu bilgileri paylaştı: "Daha ileri vakalarda, hastanın ağız içindeki sağlıklı diş eti dokusu diş eti çekilmesi olan bölgeye nakledilebilir. Bu cerrahi yöntemin başarı oranı oldukça yüksektir ancak hastanın genel sağlık durumu, tedaviye uyumu ve diş eti çekilmesinin boyutu gibi faktörler sonucu etkileyebilir.”
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMALI ?
Dış eti sağlığını korumanın ve çekilmeyi önlemenin en etkili yöntemlerinden bazıları şunlar:
- Dış fırçalama tekniğine dikkat edin: Sert fırçalar yerine yumuşak kıllı fırçalar kullanın ve nazik hareketlerle fırçalayın.
- Dış ipi kullanın: Plak birikimini önlemek için düzenli olarak diş ipi kullanın.
- Düzenli diş hekimi kontrolüne gidin: 6 ayda bir diş hekiminize muayene olun.
- Sigara kullanımını bırakın: Sigara, diş eti hastalıklarının ilerlemesini hızlandırabilir.
- Beslenmenize dikkat edin: Vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenme planı uygulayarak diş eti sağlığınızı destekleyin.
Dış eti problemleriniz varsa erken teşhis ve tedavi için diş hekiminize başvurmayı ihmal etmeyin! Unutmayın, sağlıklı bir gülümseme sağlıklı diş etleriyle başlar.