Dış ticaret ve lojistikte gözler Trump'ta
Döviz politikası yüzünden dış ticarette gerileme olduğunu belirten DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, ABD'nin hazırlandığı Trump döneminde uygulanacak politikaların da dış ticarette yeni riskler yaratacağını hatırlattı
Kasım ayı meclis toplantısında mevcut ekonomik durum hakkında bilgi veren İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, döviz-TL kurunun neredeyse sabitlenmesi ve euro-dolar paritesinde euro aleyhine yükselişin, üretim ve ihracat yapan, yük taşıyan tüm sektörlerin geleceği öngörmesini imkansız hale getirdiğini belirterek, enflasyonla mücadele için finansman ve talep kısılırken, üretimi ve ihracatı artıracak tedbirler de unutulmaması gerektiğini açıkladı.
Bu dönem ihracat artışı yavaşlarken, ithalatın düşmeye devam ettiğini vurgulayan Yusuf Öztürk, "Ticaret Bakanlığı verilerine göre ilk 10 ayda ihracatımız yüzde 3,2 artışla 216 milyar dolara yükselirken, ithalat yüzde 7,2 azalarak 282 milyar dolar oldu. Dış ticaret hacmi 498 milyar dolara geriledi. Dolayısıyla üyelerimizin ifade ettiği gibi taşıyacak yük bulma noktasında sıkıntılar yaşanıyor. ABD seçimlerinden sonra küresel ekonomi Trump 2.0 dönemine hazırlanıyor. Gümrük tarifelerinin artırılacağı bu dönemde, korumacılık ve bölgeselleşmenin daha fazla öne çıkması bekleniyor. Ancak Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin Macaristan’dan Türkiye’ye kadar birçok ülkede yatırıma hazırlandığı, Manisa’da bir Çin Mahallesinin bile kurulacağının ifade edildiği bir dönemde, korumacı ekonomi politikalarının ne ölçüde başarılı olacağı da tartışılıyor" diye konuştu.
Öztürk, dış ticarete bağlı gelişim gösteren lojistik sektörü ile ilgili durum değerlendirmesinde şu bilgileri paylaştı; "Olası gümrük tarife artışı öncesi Çin’den mal alımı ve Noel siparişlerinin etkisiyle küresel ticarette ve deniz ticaretinde bir miktar canlılık var. Kuruyük navlunları ve gemi kiralama ücretleri için gösterge olan Baltık Kuruyük Endeksi 1,500 puan civarında seyrederken, Şangay-Cenova hattında konteyner navlunları 4 bin 500 dolar seviyesinde bulunuyor. Denizcilik sektörünün 2025 yılında Jeopolitik Riskler, Karbon Emisyonlarının Azaltılması, Dijitalleşme ve Otomasyon, Küresel Ticaret Akışları ve Talep Değişimleri, Taşıma Maliyetleri, Konsolidasyonlar, Tedarik Zincirinin Sağlamlığı, Elektronik Ticaretin Artışı konularındaki gelişmelerle yoluna devam edeceği öngörülüyor.
Özellikle kuzeyimizde Rusya-Ukrayna savaşının orta menzilli füzelerin kullanılmasıyla geldiği aşama, güneyimizde ise ateşkes görüşmelerine rağmen devam eden savaş, hepimizi endişeye sevk ediyor. Bu ay Kızıldeniz’de iki Türk gemisine yönelik saldırı düzenlendi. Bu saldırılarda herhangi bir can kaybı ve hasar yaşanmaması en büyük tesellimiz oldu."
Öztürk, limanların kapasite kullanımı bilgilerini de şöyle paylaştı; "Ülkemiz limanlarına baktığımızda, yılın ilk 10 ayında elleçlenen yük geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 artarak 441 milyon 908 bin ton oldu. Ekim ayında limanlarımızda elleçlenen konteyner miktarı yüzde 3,3 arttı. Ocak-Ekim döneminde artış oranı yüzde 7.7 oldu. 10 ayda limanlarda elleçlenen konteyner miktarı 11 milyon 295 bin TEU olarak gerçekleşti. Aliağa limanlarımızda 10 ayda elleçlenen konteyner 1 milyon 793 bin TEU’ya yükseldi. Bölgedeki Nemport Limanı bu ay 1 milyon TEU konteyner rakamını yakalamayı başardı. TCDD İzmir Alsancak Limanı’nda 229 bin TEU konteyner elleçledi. İzmir Limanları’nda elleçlenen konteyner miktarı ocak ay gelmeden 2 milyon TEU’yu geçti. 2025’te İzmir Körfezi’nin rehabilitasyonu ve limanlarımızın koordinasyon halinde verimli şekilde işletilmesi, İzmir’in ana gündemlerinden biri olarak devam etmelidir."