• Haberler
  • İzmir
  • DİSK İzmir'den haykırdı: Hesap sormak için buradayız

DİSK İzmir'den haykırdı: Hesap sormak için buradayız

İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlene eyleme katılan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hayat pahalılığının nedeninin 22 yıldır ülkeyi yöneten AKP olduğunu söyledi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda Ege İşçi Buluşması gerçekleştirdi. DİSK Ege Bölge temsilciği tarafından düzenlenen eyleme DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, arabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay ve Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, işçiler ve basın mensupları katıldı.

DİSK İzmir'den haykırdı: Hesap sormak için buradayız

İktidarın ekonomi politikalarınmı ve hayat pahalılığını eleştiren Arzu Çerkezoğlu, açlık sınırının altındayaşamaya mahkum edişlen asgari ücretli ve emekliler için bir araya geldiklerimi belirterek, "Bugün buradayız, yan yana omuz omuzayız. Yoksullar alıp zengine veren bu düzenden hesap sormak için buradayız. Bizleri açlık sınırı altındaki asgari ücrete, milyonlarca emekliyi 12 bin 500 lirayla yaşamaya mahkûm edenlerden hesap sormak için buradayız. Sendikalaşmanın önüne bindir engel koyanlardan hesap sormak için, emekli olmayı zorlaştıranlardan ve bizleri emekli olunca asgari yaşama mahkûm edenlerden hesap sormak için buradayız" dedi.

"YAŞADIĞIMIZ TABLO TESADÜF DEĞİL"

Arzu Çerkezoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

“Bu yüksek enflasyon karşısında evine ekmek götüremeyenler, çocuğunu okula göndermeyenler, gönderse de beslenme çantasına bir lokma ekmek koymakta zorlayanlar olarak bir aradayız. İşsizlikle geleceği karartılan gençlerimi, için bir aradayız. Belediyelerde şirket işçisi olarak çalıştırılır hakları gasp edilmeye çalışanlar olarak bir aradayız. Bu düzeni değiştirmek isteyen herkes olarak yan yanayız. Bu meydanı görsünler. Görmeyen gözler, duymayan kulaklar bu meydanı görsün. Ankara’da oturan, saraylarda oturan, her gün ekmeğimize göz dikenler, bu meydanı görsün. Hepimiz biliyoruz, bu yaşadığımız tablo tesadüf değil. Bu hayat pahalılığının nedeni 22 yıldır ülkeyi yöneten AKP’nin tercihidir. Öyle beceriksizlik falan değil, sık sık değiştirdiler maliye bakanlarının bürokrasinin beceriksizliği değil, bile isteye yapıyorlar. O nedenle DİSK olarak yıllardır alanlardayız. İki yılı aşkın süredir, gelirde, vergide, ülkede adalet diyoruz. Bizi açlığa mahkum eden, milyonları asgari ücrete mahkum eden politikaları değiştirmek için mücadele ediyoruz. Kaşıkla verdiklerini kepçeyle geri alan adaletsiz vergi sistemini değiştirmek için mücadele ediyoruz. Yani az kazanandan az, çok kazanandan çok alınan adil bir vergi sistemi istiyoruz

DİSK İzmir'den haykırdı: Hesap sormak için buradayız

"SİSTEMİN KENDİSİ ADALETSİZLİK OLUŞTURUYOR"

Ama onlar ne yapıyor sevgili arkadaşlar, iktidarın tüm politikasına bakıyoruz. Geçtiğimiz günlerde OVP açıkladı. Ne var bunda, daha fazla işsizlik daha fazla yoksulluk var. Bir de tutturmuşlar enflasyonun nedeni ücretler diye. Yalan arkadaşlar. Biliyoruz ki, bu ülkede gelirde vergide adalet sağlanmadan toplumsal barış da sağlanamaz. Ne var OVP’de? Sosyal güvenliğe ayrılan bütçe payının daha da kısılması var. Emekli olmak zorlaşacak. Staj ve çıraklık yapanların sigorta mağduriyeti sürecek. Şimdi öyle bir sistem yarattılar ki 2024’te emekli olursanız 2025’e göre daha fazla emeklilik alacaksınız diyorlar. Böyle bir şey olur mu arkadaşlar? Sistemin kendisi her gün adaletsizlik oluşturuyor

"HODRİ MEYDAN"

Hedeflerinde kıdem tazminatı, işsizlik sigortası, Sendikal tazminat var. Patronlar istiyor ki işçiyi istediğim zaman çalıştırayım istediğim zaman kapının önüne koyayım. Sendikalı olunca işçiyi kapının önüne koyayım ama sendikal tazminat vermeyeyim diyorlar. MESEM içerisindeki eğitim projesini daha da yaygınlaştırılması yeri okul sırası olması gereken çocuklarımızın hayatlarının tezgah başında solduğu politikalarda ısrar ediyorlar.  85 milyon onları zengin edecek ve düzen böyle devam edecek istiyorlar. Buradan İzmir’den sesleniyoruz, bir adım geri atmak yok. Hodri meydan!

"BU MEYDAN; EMEĞİN, DEMOKRASİNİN, UMUDUN MEYDANI"

Yapılması gerekenler son derece açık. Bu ülkede gelirde adaleti sağlamak için asgari ücret başta olmak üzere bütün ücretlerin insanca yaşanabilecek durumda olmasını istiyoruz. En düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyinde olmasını istiyoruz. Bir de çıkıyor Adalet Bakanı vergide adaleti sağlayacağız diyorlar. Bunu istiyorsanız etrafınıza bakın, KKM’den milyonlar kazananlara, işçileri kayıt dışı çalıştıranlara bakın. Çekin elinizi cebimizden soframızdan. Vergide adaleti mutlaka kazanacağız. Sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Taşeron çalışmanın bu topraklardan silinmesi için mücadele ediyoruz. Hakları verilmeyen tüm işçi kardeşlerimizin haklarının teslim edilmesini istiyoruz. Bu ülkede gelirde vergide adalet istiyoruz ama hepsinden önemlisi ülkede adalet istiyoruz. Bir ülkede adalet yoksa ekmek de yoktur, demokrasi de barış da yoktur. Bu ülkede ürettiğimiz değerin hakça paylaşıldığı bir geleceği kurmak için mücadele ediyoruz. Son sözümüz de şu olsun, bu meydanı herkes görsün. Bu meydan emeğin, demokrasinin, umudun meydanı. Umudu hep birlikte büyüteceğiz.”
 

Bakmadan Geçme