• Haberler
  • Genel
  • DİSK’ten Karşıyaka Belediyesi’ne: Maaşlar acil ödensin!

DİSK’ten Karşıyaka Belediyesi’ne: Maaşlar acil ödensin!

Karşıyaka Belediyesi, vergi ve SGK borçlarını gerekçe gösterilerek banka hesaplarına ipotek konulması ve İller Bankası'ndan gelen payının düşmesi sebebiyle çalışanlarına maaşlarının bir kısmını ödeyemez duruma geldi. Yetkili sendika DİSK/Genel-İş Sendikası İzmir 8 No'lu Şube konu ile ilgili açıklama yaptı. Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, işçilerin zor durumda olduğunu ve maaşlarının acilen ödenmesi noktasında çağrıda bulundu.

DİSK’ten Karşıyaka Belediyesi’ne: Maaşlar acil ödensin!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Öte yandan Gümüştekin işçilerin işten çıkarılmasına tepki göstererek, “Emekçilerin zorunlu emekli edilmesini kabul etmiyoruz. AKP hükümetinin bile iptal ettiği bir yasanın sadece biz kendisiyle değil de belediye başkanı ile görüştüğümüz için hırs yapmış bir bürokratın bu davranışını doğru bulmadığımızı bu yanlıştan bir an önce dönülmesini talep ediyoruz” dedi. Gümüştekin son olarak işçiler hakkını alana kadar çeşitli eylem ve etkinliklere sürdüreceklerini kaydetti.

DİSK, yaptığı yazılı açıklamada konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Karşıyaka Belediyesi işçileri olarak aralık ayında yapmış olduğumuz basın açıklamasında dile getirdiğimiz konuların başında; hükümetin iller bankasından gelen payının kesintiye uğratılması SGK ve vergi borcu nedeni ile Karşıyaka Belediyesinin mal varlılarına ihtiyati tedbir kararı konulmasını ve bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiği işçilerinde bu ülkenin vatandaşı olduğunun ve kamu kurumda çalıştığının unutulmaması gerektiği konularına değinmiştik. Ayrıca işçiler dahil tüm kesimlerin bu enflasyon ve ekonomik kriz altında ezildiği aşikardır. Tüm ülke halkı AKP dönemi boyunca açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkûm edilmiştir, bu herkes tarafından bilinmektedir. Ülkedeki durum böyle iken, biz iktidara her alanda serzenişte bulunurken, belediyemizin işçilerinin alacaklarını ödeyememesi artık bizi bir çıkmaza sokmaktadır.

Kent AŞ. İşçisinin; aralık ayı maaşının yüzde 30’u, Ocak ayı maaşının tamamı, 2021 yılından kalan 2 ikramiyesi, 2022 yılından kalan 1 ikramiyesi ve 2022 yılı Toplu İş Sözleşmesine ait 1 aylık geriye dönük alacağı. Personel A.Ş. işçisinin; ocak ayı maşının yüzde 35’i 2022 yılı Toplu İş Sözleşmesi’ne ait 1 aylık geriye dönük alacağı, halen ödenmemiştir.

Karşıyaka Belediyesinde çalışan üyelerimiz artık bir yıkım içerisinde yardım bekliyor. Karşıyaka Belediyesinde Memur, Sözleşmeli Memur, Kadrolu İşçi, Şirket İşçileri olarak birçok statüde insan çalışmaktadır ve tüm çalışanlar olarak hayatlarını idame ettirmek zorundadır. Karşıyaka Belediyesinde bütçeyi dağıtan bürokrat ve başkan yardımcıları, çalışanlara ücretleri pay ederken adil ve eşit davranmak zorundadırlar. Bir çalışana fazla bir çalışana eksik ücret yatırmak ayrımcılıktır. Bu anayasaya da vicdana da adalete de sığmayan bir davranıştır, çünkü burada tüm çalışanlar eşittir.  Belediye bürokratlarını adil olmaya davet ediyoruz.

Bu enflasyon ve işsizlik koşullarında, iktidar olmayı hedefleyen bir partili belediyede bu işçilerin zorunlu emekli edilmesi, bizi düşündürmektedir. Ayrıca sendikamızın temsilcisinin kendisine dahi haber verilmeden cep telefonuna gelen SMS ile bu durumu öğrenmesi şirket yöneticilerinin sendikamızı tanımaması anlamına gelmektedir. SMS ile durumu öğrenen temsilcimiz bilgi verdikten sonra, belediye başkanına bununla ilgili mesaj atılmış ve geri dönüş alınamamıştır. Daha sonra belediye başkan yardımcısı ve şirket yönetim kurulu başkanı telefonla arandığı halde telefonu açmamıştır. Buna istinaden başkan yardımcısı ile görüşmeye gidilmiş ve bu durumun hukuksuz olduğu tarafımızca söylenmiştir. Ancak bundan bir hafta önce belediye başkanı Cemil Tugay’ın çıkarmayacağını söylediği kadın temsilci ile ilgili şirket yöneticisi bunu belediye başkanı ile konuşacağını ve konuştuktan sonra bu durumla ilgili işlem yapacağını bize iletmiştir. Bu durum bir güç meselesine dönüşmüştür.

Biz sendikamızın temsilcisinin zorunlu emekli edilmesini kabul etmiyoruz. AKP hükümetinin bile iptal ettiği bir yasanın sadece biz kendisiyle değil de belediye başkanı ile görüştüğümüz için hırs yapmış bir bürokratın bu davranışını doğru bulmadığımızı bu yanlıştan bir an önce dönülmesini sayın belediye başkanından talep ediyoruz.”

 

Bakmadan Geçme