• Haberler
  • Sağlık
  • Diyetisyen Esra Nur Çıran’dan Kurban Bayramı için önemli açıklamalar

Diyetisyen Esra Nur Çıran’dan Kurban Bayramı için önemli açıklamalar

Kurban Bayramı'nda Dikkat! Kurban Bayramı'nda, bayram geleneklerimizden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin...

Kurban Bayramı’nda Dikkat!

Kurban Bayramı’nda, bayram geleneklerimizden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Kırmızı et, iyi kalite protein, mineral, vitamin içerirken ne yazık ki yüksek kolesterol, yağ içeriğine sahip olduğu da unutulmamalıdır.

Diyabet, kalp damar, karaciğer, hipertansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan bireyler bayramda tükettikleri et miktarına dikkat etmelidir. Özellikle görünür yağları ayırmanız ve et kullanılan yemeklerde ekstra yağ ilave edilmemesi gerektiğini unutmayınız. Bayram süresince aralarda tüketimi yapılacak tatlı, şekerleme, hamur işi tüketiminde de ölçüyü kaçırmamak sağlıklı bir bayram için doğru tercih olacaktır. Gittiğiniz bayram ziyaretinde ikram edilen her tatlıyı yememelisiniz. Kendinize yasak değil, sınır koymalısınız. Şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü, meyveli tatlılar tercih edin. Aralarda ara öğünler yapmak uzun süreli açlıkları önleyerek misafirlikte sunulan tatlı ikramlarına karşı koymaya yardımcı olacaktır.

Et Hazırlama ve Pişirme Yöntemi Nasıl Olmalıdır?

Etleri bekleterek tüketmek çok önemli. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Etleri; büyük parçalar yerine kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayırıp, tek pişirimlik miktarlara bölüp, buzdolabı poşetlerine koyarak buzdolabınızın buzluğunda veya derin dondurucuda saklamalısınız. Buzdolabında -2 °C’de 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 °C’de daha uzun süre saklanabilir. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler buzdolabının alt rafında çözdürülmeli, hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalı. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalı.

Et  pişirime yöntemi olarak  haşlama ve ızgara gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmeli, çok yüksek ısıl işlem ve  kızartma yöntemi gibi çeşitli kanserojen maddelerin  oluşumuna neden olabilecek pişirme yöntemlerinden uzak durulmalıdır.

Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.

 Etin Yanında Yedikleriniz de Önemli

Kurban bayramında sebze meyve tüketmeyi de unutmayalım.. Etin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi, ızgara sebzeler veya salatalar ile birlikte  tüketilmesi, hem besin çeşitliliğinin sağlanması açısından hem de sindirimi diğer besinlere göre zor olan etin kolay sindirilebilmesi açısından sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Bayramda Sıvı Tüketimi

sadece bayramlara özel değil her gün için su tüketimi büyük önem taşıyor. Özellikle hayvansal protein tüketiminin arttığı bayram günlerinde daha da önemli. Günde 2-2,5lt su içmeye özen gösterelim.

Herkese iyi  bayramlar dilerim. Diyetisyen Esra Nur Çıran

HÜSEYİN GÜRHAN 

Bakmadan Geçme