• Haberler
  • Genel
  • Doğaltaş sektöründe sürdürülebilirlik semineri

Doğaltaş sektöründe sürdürülebilirlik semineri

Yeni Kiraz'dan Göksu Tekin'in haberine göre 28.Marble İzmir Uluslarası Doğaltaş ve Teknoloji Fuarı bugün 'Doğaltaş Sektöründe...

Doğaltaş sektöründe sürdürülebilirlik semineri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni Kiraz’dan Göksu Tekin’in haberine göre; 28.Marble İzmir Uluslarası Doğaltaş ve Teknoloji Fuarı bugün ‘Doğaltaş Sektöründe Sürdürülebilirlik Çevresel Ürün’’ seminerine ev sahipliği yaptı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Efe Nalbantoğlu’nun moderatörlüğünü gerçekleştirdiği Wonasa Direktörü Anil Taneja, Silkar Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Akbulak ve Metsims Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Kurucusu ve Yöneticisi Hüdai Kara’nın katıl sağlamasıyla Fuar İzmir’de gerçekleşti

Türkiye’de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Taneja, ”Hangi ürün hangi firma olduğu önemli değil. Asıl önemli olan sürdürülebilir bir yaşam tarzına sahip olabilmemizdir. Bu çok zor değil ve geleceğimiz için büyük bir şey. Burada insan etkisi önemli, hepimizin bilinçlenmesi gerek’’ ifadelerinde bulundu.

Haber

Silkar Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Akbulak, ‘’Taş sektörü olarak biraz gerideyiz. Türkiye enerji tüketimi yüksek olan bir ülke, harcanan enerji miktarına göre karbon ayak izi hesaplaması yapılıyor. Bu doğrultuda EPD belgesi almak şart. Karbon ayak izinin yaklaşık yüzde biri inşaat sektöründen geliyor, karbon salınımını azaltmak için elimizden geleni yapacağız bu yüzden ince taşlar işlemek avantajlıdır. Ayrıca ülkenin üretmiş olduğu elektrik kaynağına göre karbon ayak izi ayarlanabilir. Bizim ülkemizde yenilenebilir enerji kaynakları artarsa, ülke açısından daha önce oluruz hatta bunun için karbon ayak piyasası kuracağız’’ ifadelerini kurdu.

Akbulak, ‘’Ürünlerimiz karbon ayak izine bakılıp onaylanıyor bu konuda özen göstermemiz gerek’’ diye belirtti. Kimin karbon ayak izi miktarı düşükse o önde olur’’ şeklinde konuştu.

Metsims Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Kurucusu ve Yöneticisi Hüdai Kara ise, ‘’Erdoğan Akbulak’ın da belirttiği gibi, yapı malzemeleri karbon ayak izi oluşturuyor. Bunun için metre kare başına karbon emisyon oranlarını bilmemiz gerek, hangi malzemeleri hangi yapıda kullanıyoruz bunu bilmek lazım. Bu soruya cevap verebilecek tek belge EPD belgesidİr. EPD belgesi çevresel performansı değerlendirdiğimiz bir standart. EPD, sürdürülebilirlikle sağlanır , ürünlerin çevresel performansını ortaya koyan belgedir ve büyük önem taşır. Biz kendimizin nerede olduğunu bilelim gerisi hallolur’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

Seminer, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alioğlu’nun plaket takdimiyle sonlandı. (M.T.)

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme