Doktor Gültekin, gebelik süreci hakkında bilgi verdi

Yeni Kiraz’dan Göksu Tekin’in haberine göre tüm genital hastalıklar, yumurtalık kanseri, adet düzensizlikleri, rahim anormal kanamaları,...

Doktor Gültekin, gebelik süreci hakkında bilgi verdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni Kiraz’dan Göksu Tekin’in haberine göre; tüm genital hastalıklar, yumurtalık kanseri, adet düzensizlikleri, rahim anormal kanamaları, yumurtalık kistleri, idrar, doğum ve gebelik alanlarında teşhis ve tedavi uyguladığını belirten Gültekin yüzde seksen oranda gebelik alanında hastalar gelmekte olduğunu ve bu süreçte bulantı, kusma ve erken doğum tehditleriyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Kadın hastalıkları kapsamında miyomlar, adet düzensizlikleri, rahim içi iyi huylu kitleler, rahim ağzı kanserinin sık karşılaşılan rahatsızlıklar olduğundan bahseden Gültekin, bu durumun daha çok beslenme ve genetik yapıyla alakalı olduğunu belirtti.  

Gültekin, “Üreme çağı 20 ile 40 yaş arasıdır, 25-30 yaş arası gebelik için en uygun yaş aralığıdır fakat 30 yaşından sonra yumurta kalitesi düştüğü için kromozom yapısından mütevellit genetik hastalıklar daha çok görülmektedir. 35 yaşından sonraki gebeliklerde Down Sendromu vakası yüzde elli artmaktadır. Bu yüzden yaşın gebeliğe olan etkisi yadsınamaz.” 

Doğum sürecini bebek sağlığını ön planda tutarak ilerlettiğini belirten Gültekin, hastanın ve bebeğin kemik yapısına uygun bir doğum şekli önerdiğini, herhangi bir risk teşkil ettiğinde veya bebeğin havasız kalma durumunu öngördüğünde anne adayını sezeryan doğuma teşvik ettiğinden bahsetti. 

Bu durumda doğum başlangıcını ve sürecinin iyi takip edilmesi gerektiğini, artan ağrıların ve kanamaların dikkate alınmasının süreci daha rahat atlatmada mihenk taşı olduğundan bahsetti. 

SEZERYAN DOĞUM

Gültekin, “Halk arasında normal doğum yapmayan “sezeryan” olan annelere yaklaşım pek de iyi değil. Sezeryan doğum yapan kadınlara başarısız olduğu hissettiriliyor, bu durum hem anne hem bebeğin psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Doğum şekli normal de olsa sezeryan da olsa anneliği, anneliğinden eksilten bir şey değildir, toplumumuzun bu konuda bilinçlendirilmesi lazım” ifadelerini kurdu.  

Gültekin, “Kadın doğuma sadece gebe olduğunda gidilmemeli hem anne hem de bebek sağlığı için ve erken teşhis için sık sık doktor ziyareti yapılmalıdır. Kanama olduğunu görür görmez hemen doktora gidilmeli, herhangi bir şikayet olmasa bile rahim ağzı kanser taraması bile yapılmalıdır” ifadeleri ile sözlerini tamamladı. (M.T.)

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme