‘Doktor sayısı değil, sistem yetersiz’

AB İstatistik Ofisi tarafından açıklanan ülkelere göre doktor sayılarının nüfusa oranlarını içeren verilerde, doktor sayısı olarak...

‘Doktor sayısı değil, sistem yetersiz’
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AB İstatistik Ofisi tarafından açıklanan ülkelere göre doktor sayılarının nüfusa oranlarını içeren verilerde, doktor sayısı olarak Türkiye Avrupa ülkeleri arasında 5. sıradayken nüfusa oranlandığında sonuncu sıraya yerleşti. 100 bin kişiye 218 doktorun düştüğü Türkiye’de, doktorların iş yükü de gözler önüne serildi.

AB İstatistik Ofisi’nin bu verilerini değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, Türkiye’de doktor sayısının değil sistemin yetersiz olduğunu savundu.

Haber

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak

AİLE HEKİMLERİ

Yeni Kiraz Gazetesi’nden Simge Akcan’ın haberine göre, Türkiye’de aile hekimi ve toplam hekim sayısı arasında çok büyük fark olduğuna dikkati Çeken Kaynak, Birinci Basamak Sağlık Hizmeti olarak değerlendirilen aile hekimliğinde yaklaşık 25 bin 600 civarında hekimin görev yaptığını aktararak şu bilgileri verdi: “Aile hekimliğindekinin yaklaşık 3 katı doktor da diğer basamaklarda görev alıyor. Özel sektörü de buna eklediğimizde aile hekimleri bu sayının yaklaşık 8’de 1’ini oluşturuyor, bu da çok yetersiz bir rakam. Birinci basamak dediğimiz sağlık hizmetleri hem koruyucu rol üstlenmesiyle toplumun yaklaşık yüzde 90’lık bir kısmının sağlık ihtiyacını karşılayabilir durumdadır. Maalesef ki Türkiye koruyucu sağlık sistemini çok iyi oluşturmuş değil. Koruyucu sağlık hizmetlerinin desteklenmesiyle sağlıkta yaşanan bu tıkanıklığın bir nebze de olsa önünü açabiliriz. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasında organizasyon düzenlemesinin olmayışı hasta dağılımını bir kaosa çevirerek hekim üzerindeki yükünü arttırıyor. Sorun doktor sayısında değil, sistemin yetersizliğinde. Aynı sorun branşlarda da karşımıza çıkıyor.”

Haber

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol

“KAPATILAN BİRİMLER YENİDEN AÇILMALI”

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol’un da koruyucu sağlık sistemlerinin desteklenmesinin önemine vurgu yaptı. Doğruyol, “Aşılama çalışmaları, halkın bilgilendirilmesi ve sağlık alanında eğitilmesi, erken tanı ve tedavi yöntemlerini arttırmalıyız. Kapatılan ana-çocuk sağlığı birimlerinin yeniden faaliyete geçmesi gerekli. Aynı zamanda gıda denetimi ve erken yaşta sağlıklı beslenmenin aşılanması toplumun sağlık kalitesini arttıracak uygulamalar arasında” dedi.

Haber Merkezi

Özel Haber

Bakmadan Geçme