Roman vekillere Dom tepkisi

Berivan Kaya/Yeni İzmir Kahramanmaraş'ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen büyük deprem felaketinin ardından Türkiye hala yaralarını...

Roman vekillere Dom tepkisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Berivan Kaya/Yeni İzmir Kahramanmaraş’ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen büyük deprem felaketinin ardından Türkiye hala yaralarını sarmaya çalışıyor. Hatay’ın Kırıkhan ilçesindeki Abdal ve Domlara yardımların ulaşmadığını belirten Hatay Roman Abdal ve Domlar Birliği Başkanı Veysel Toplar, ‘ayrımcılık’ vurgusu yaptı.

DOMLARIN ÇADIRLARI

Depremin ilk gününden itibaren ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirten Hatay Roman Abdal ve Domlar Birliği Başkanı Veysel Toplar, “Deprem bize bir kere vurdu ama deprem sonrasında ayrımcılıktan ötürü daha çok etkilendik. Çadırlara erişemedik. Barınmadıkları için insanlar Kırıkhan’dan başka il ve ilçelere gitmeye başladılar. Ben depremin ilk günü AFAD’a ulaşmaya çalıştım. Kayıt aldılar ancak geri dönmediler. Belediye başkanı buradaki insanları çadır ve konteyner kentlere sokacağına dair söz verdi. Gidiş o gidiş. Sıfır Ayrımcılık Derneği sayesinde brandalarla derme çatma çadırlar yaptık. Diğer Sivil Tolum Kuruluşları da yardım etmek için ellerini taşın altına koydular. Bu süreçte sadece dezavantajlı gruplar üzerinde çalışan STK’lerden yardım gördük. Bu STK’ler erzak, hijyen kiti dağıttı” diye konuştu.

“DEZAVANTAJLILARI GÖRÜN”

Domların ve Abdalların, roman açılım politikalarında, ‘Roman ve Roman gibi yaşayanlar’ ibaresinin içinde yer aldığını hatırlatan Toplar, “Devlet zaten roman açılımını yaptı. Bu insanlar hep ayrımcılığa maruz kaldı ve kalmaya da devam ediyor. Geçen gün yemek sırasında denk geldiğim bir durumu aktarmak istiyorum. Yemek sırasında biri gelerek, ‘Bu Abdallar, Çingeneler ve Suriyeliler kuyrukta’ dedi. Ben tepki gösterdim ve hepsinin Abdal veya Suriyeli olmadığını belirttim. Yani her kesimden insanlar kuyrukta yemek bekliyor, fakat bu durumda bile Abdallar, Çingeneler, Suriyeliler sırada yağmacılıkla suçlanıyorlar. Bu insanları artık görsünler. Bu insanların işleri yok, çalışacak durumları yok. Kadınlar temizlik işine gidiyordu, erkekler hurdacılık yapıyordu ama bu insanların ellerindeki işler alındı. Şu an hepsi çadırlarda geçim derdinde… Devlet kurum ve kuruluşları artık bu insanları görsün ve istihdam sağlasın. Abdal doğduk, bizler de Allah’ın kuluyuz. Bu toplum hep ezilmeye maruz kalmasın ” ifadelerine yer verdi.

‘YARDIM DEĞİL ŞOV, SAVUNUCU DEĞİL RANTÇI’

CHP ve AK Parti’nin roman milletvekillerini sert sözlerle eleştiren Veysel Toplar, “İki tane milletvekilimizin ikisi de bize ulaşmadı. Arayınca da telefonlarımıza cevap vermediler. Onlar sadece kendi hesaplarına çalışıp rant sağladılar. AK Parti milletvekilimiz Cemal Bekle, yanındaki kişilerle Antep Kalesi’ne fotoğraf çekilmeye gittiler. Yardım yapıyoruz diye şov yapıtlar. Deprem bölgesine gelip bir gün sahada çalışmadılar. CHP Milletvekili Özcan Purcu, bu insanların halinin nasıl olduğunu sormadı. Sözde iki tane milletvekilimiz vardı. Bu zamana kadar kendilerinden bir şey görmedik, görmüyoruz. Bu toplumun savunucusu değiller, kendi rantları için çalışıyorlar” dedi.

Bakmadan Geçme