Döviz piyasalarının gözü kulağı FED'de

Küresel piyasalarda doların son zamanlarda değer kaybetmesi sonrası euro getiriler pozitif ayrışmaya başladı. Buna göre Jackson Hole öncesinde euro, dolar karşısında son bir yılın en yüksek seviyesini test etti

Fed Başkanı Jerome Powell’ın bugün Jackson Hole Sempozyumu’nda yapacağı konuşmada faiz indirimi argümanını destekleyeceği beklentisi euroyu dolar karşısında bir yılın en yüksek seviyesine taşıdı.

Fed’in en son politika toplantı tutanaklarının birçok yetkilinin faiz oranlarının düşürülmesini uygun gördüğünü göstermesinin ardından dolar genel olarak zayıflarken, İngiliz sterlini de dolara karşı Temmuz 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Euro ve sterlindeki yükseliş, Fed’in önümüzdeki aylarda Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) daha fazla faiz indireceğine yönelik beklentilerin arttığı bir dönemde gerçekleşti. Nomura International Döviz Stratejisti Yusuke Miyairi paylaşımında, “Dolardaki zayıflık euroyu yukarı itiyor. Ancak Euro Bölgesi’ndeki temeller, özellikle de bölgenin büyümesi, bu yükselişi desteklemiyor” dedi.

Temmuz ayı Euro Bölgesi imalat PMI verisinin beklenenden daha yumuşak gelebileceğini belirten Miyairi, bu verinin euro için “önemli bir test” olacağını söyledi.

Societe Generale SA Kur Başstratejisti Kit Juckes euronun eylül başındaki  ABD istihdam raporuna kadar 1,10-1,12 dolar aralığında kalabileceğini öngördü.

KAPALIÇARŞI’DA EURO PİYASANIN ALTINDA SATILIYOR

Beklentilerin ortasında euro/TL ise 38 sınırına ulaştı. Euro/TL saat 10.19 itibarıyla yüzde 0,50 artışla 37,98 liradan işlem görürken, dolar/TL ise yüzde 0,29 artışla 33,94 liradan fiyatlanıyor.

Döviz kurlarındaki artışın ortasında Kapalıçarşı'da euro piyasanın altında satılırken, dolar bankalararası fiyatın üzerinden işlem görüyor. Buna göre Kapalıçarşı’da dünkü fiyatlamalara göre euro 37,70 liradan, dolar ise 34,11 liradan satılıyor.

Son dönem yabancı kurumlardan gelen yorumlarda  bireylerin artan döviz talebine dikkat çekiliyordu. Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil, dolarizasyonun başlamasının “bozulan beklentilerin göstergesi” olduğunu söylemiş, Barclays Ekonomisti Ercan Ergüzel  bunun “önemli bir trend değişikliği” olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yer alan "Mevduat Tercihleri ve Kur Korumalı Mevduat Gelişmeleri" başlıklı analizde ise son dönemde döviz mevduatları artışının arkasındaki nedenlerden birinin yaz aylarında cari fazla verilmesi olabileceği aktarıldı.

Öte yandan son 2 ayda Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) 14 milyar dolarlık çözülmeye karşın yabancı para mevduatın sadece 3,3 milyar dolar arttığı bildirildi.

Yabancı para mevduattan lira mevduata hızlı bir geçişin ardından KKM'den çıkışın hızlanmasıyla birlikte yabancı para mevduat bakiyesinin dengelendiğini belirtilen analizde, ilerleyen dönemde enflasyonda yaşanacak olan düşüşün lira mevduat payındaki artışı destekleyeceği ifade edildi.

DÖVİZ        alış            satış
Dolar        33,97            33,97
Euro        37,80            37,80

ALTIN
Gram        2.721,57 TL
Ons        2.492,23 dolar
Cumhuriyet    18,034 TL
Çeyrek        4.503 TL
 

Bakmadan Geçme