Döviz ve altın haftaya nasıl başladı?

Yatırımda ibre dövizden altına kayıyor. Dolar endeksi Fed öncesi Ocak'tan beri en düşük seviyede. Dolar kritik Fed toplantısı öncesi düşüşte. Birçok kurum, FED'in indirim döngüsünün dolarda düşüşe neden olacağını belirtiyor. Altının onsunda yılsonu beklentisi 2.900 dolar

Döviz ve altın piyasası haftaya hareketlilik başladı. Yatırımcılar, dövizden tarafa doğru yönelirken dolar, kritik Fed toplantılarında Ocak ayında bu yana en düşük seviyelere geriledi. Dolar zayıflarken, birçok uzman Fed'in olası faiz indirimlerinin dolar baskı yaratacağını öngörüyor. Altının ons fiyatı için yıl sonu tahmini 2.900 dolar seviyesinde.

Fed'in bu hafta 50 baz puanlık faiz indirimi kapasitesi, doların değer kaybına yol açtı. Özellikle Japon yeni gibi bazı para birimleri güç kazanırken, dolar geçen ay birçok büyük para birimine karşı zayıflamıştı. Japon yeni, bugün tam karşısında değer kazanmaya devam ederek 140 seviyeyi aştı. 

Swap piyasaları ise bu hafta 50 baz puanlık faiz indirimi ihtimalini yüzde 50 civarında fiyatlandırıyor.
Stratejist Rodrigo Catrill, Fed'in faiz indirimi detaylarını hazırlamanın dolar için büyük bir risk oluşturacağını belirtti. Catrill, Fed'in gevşeme adımlarıyla doların döngüsüsel bir düşüşe geçeceğini ifade etti. Öte yandan Credit Agricole'dan David Forrester, piyasaların Fed'in gevşemesinin aşırı fiyatlandırdığını ve bu hafta sadece 25 baz puanlık bir indirim beklendiğini, bunun da dolarda bir toparlanmaya yol açabileceğini söyledi.

ALTIN YIL SONUNDA 2.900 DOLAR SEVİYESİNE ULAŞABİLİR

Piyasalar, içinde doların daha da değer kaybedeceği bir piyasa. Piyasa anketlerine göre euro, yen, Kanada ve Avustralya doları gibi birimlerin önümüzdeki yıl dolar karşısında güçlenmesi bekleniyor. ANZ Group Holdings Ltd.'nin yayımladığı rapora göre altın fiyatlarının rekor seviyelere açılması tek başına 2.900'de gerçekleştirilebiliyor. Fed'in gevşeme sorunu, merkez bankalarının altın alımları ve güvenli limanların dağılmasının bu yükselişi tetiklediği vurgulanıyor.

ANZ analistleri Soni Kumari ve Daniel Hynes, altının yakın dönemde daha da yükselmeye hazır olduğunu vurgulayarak, zayıf dolar ve jeopolitik performansların bu yükselişi etkilediğini belirtti. Altın, bu yıl Fed'in parasal genişlemesi ve güvenli liman daralması ile yüzde 20'den fazla değer kazandı. 

Dolar                        33,96
Euro                         37,71

Ons                     2.588,72 $
Gram                   2.826,87
Cumhuriyet        18.425
Ziynet                 18,431

Bakmadan Geçme