Down sendromlu bireyler için erken eğitimle yeni bir başlangıç
Down sendromu, genetik bir farklılık olup, kişilerin yaşam boyu süren bir durumla karşı karşıya kalmalarına neden olsa da, erken yaşta verilen doğru eğitim ve destekle topluma kazandırılabilirler.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Erkan Yasdıman, Down sendromunun fiziksel ve zihinsel gelişim açısından bazı farklılıklar doğurduğunu ancak bunun, bireylerin başarılı olamayacağı anlamına gelmediğini belirtti. Dr. Yasdıman, Down sendromlu bireylerin doğru eğitim ve aile desteği ile bağımsız bir yaşam sürebileceğini vurguladı.
Dr. Yasdıman, Down sendromunun toplumda genellikle yanlış anlaşıldığını, önyargılar ve eksik bilgi nedeniyle bu bireylere yeterince fırsat tanınmadığını belirtti. Oysa Down sendromlu bireyler de diğer bireyler gibi mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürebilirler. Dr. Yasdıman, “Saygılı bir yaklaşım, eşit fırsatlar ve toplumsal destek, Down sendromlu bireylerin hayatlarını anlamlı kılabilir. Onların da toplumda eşit bir yer alması, herkesin sorumluluğudur” diye konuştu.
DOWN SENDROMU VE HAMİLELİK SÜRECİ
Down sendromu, hamilelik sırasında gelişen genetik bir farklılık olarak açıklanıyor. Dr. Yasdıman, bu durumun anneden ya da babadan kaynaklanmadığını, sadece genetik bir olay olduğunu belirtti. Down sendromu, annenin yaşı ilerledikçe riskin arttığı ancak kesin bir kural olmadığı bir durumdur. 35 yaş ve üzerindeki annelerin Down sendromlu bir çocuk doğurma ihtimali artsa da, her yaş grubunda bu durum gerçekleşebilir. Erken tanı, günümüzde anne kanı testleriyle yüzde 99,8 oranında yapılabilmektedir.
FİZİKSEL ÖZELLİKLER VE SAĞLIK TAKİBİ
Down sendromu ile doğan bebeklerin bazı belirgin fiziksel özellikleri bulunmaktadır. Gözlerinin çekik olması, burun köprüsünün düz olması, kulakların ve ayakların küçük olması bunlardan bazılarıdır. Ancak Dr. Yasdıman, Down sendromlu bireylerin hasta olmadığını ve yalnızca yaşıtlarından bazı farklılıklar gösterdiğini belirtti. Bu çocukların düzenli sağlık kontrolleri ve uzman takibi ile yaşamları boyunca sağlıkları korunabilir. Nörolog, kardiyolog ve endokrin uzmanlarının koordinasyonunda yapılan takiplerle Down sendromlu bireyler sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürebilirler.
BAĞIMSIZ BİR YAŞAM MÜMKÜN
Dr. Yasdıman, Down sendromlu bireylerin zihinsel gelişiminin biraz daha yavaş olabileceğini ancak doğru eğitim, aile desteği ve sosyal etkinliklerle bağımsız bir hayat sürebileceklerini ifade etti. Down sendromlu bireylerin eğitimleri sayesinde, bazıları üniversiteye gidebilir, spor yapabilir, sanatla ilgilenebilir ya da bir işte çalışabilirler. Erken yaşta alınan eğitimle bu bireyler, topluma katkı sağlayacak önemli bireyler haline gelebilir. “Sevgi, anlayış ve doğru destekle Down sendromlu bireyler de hayatta başarılı olabilir ve toplumda hak ettikleri yerlerini alabilirler” diyerek sözlerini sonlandırdı.