• Haberler
  • Genel
  • Dr. Buğlem Elgörmüş gözeneklerden kurtulmanın püf noktalarını açıkladı!

Dr. Buğlem Elgörmüş gözeneklerden kurtulmanın püf noktalarını açıkladı!

Bebek cildi pürüzsüzlüğünü hangimiz istemeyiz ki? Ancak ergenlikten sonra hepimiz cildimize aynalarda yakından bakıp delikler görmeye...

Bebek cildi pürüzsüzlüğünü hangimiz istemeyiz ki? Ancak ergenlikten sonra hepimiz cildimize aynalarda yakından bakıp delikler görmeye başladık ve bu hiç hoşumuza gitmedi. Ergenlik sonrası ve erişkinlikte burun üzerinde, yanaklarda, kaş ortası ve alında aynada gözümüze çarpan delikler nam-ı diğer gözenekler normal mi yoksa bu tedavi edilecek bir değişim mi? Dermatoloji Uzmanı Dr. Buğlem Ergörmüş gözenek sorunundan kurtulmanın ipuçlarını açıkladı.

Dr. Buğlem Elgörmüş, gözenek denen deliklerin cildimizden dışarı sebum salgısı yani ter ve kiri atmakla yükümlü ağızlaşmalar olduğunu ifade etti.

Gözeneklerin bebekler dahil her bireyde bulunmalarının normal olduğunu söyleyen Dr. Buğlem Elgörmüş” Gözenekler sağlıklı bir cilt için ihtiyacımızdır. Ancak ergenlikte sebum salgımızın bu porlarda birikmesi, dışarı atılamaması, günlük makyajın ve şehir hava kirliliğinin akşamları ciltten temizlenmemesi, ergenlik sonrası kollajen kaybı ile elastikiyetlerini yitirerek eski sıkı hallerini kaybetmeleri ile ağızları genişler dikkat çekici ve istenmeyen görüntü oluşur” şeklinde konuştu.

Uzman Dr. Buğlem Elgörmüş şöyle devam etti:

Gözeneklerin içlerindeki maddelerin birikimi vücut tarafından kontrol edilemezse, içeriklerinin hava ile teması ile ucu siyahlaşıp ‘açık komedon’ ismini alır. Cildimizin en üst tabakası kalınlaşıp gözeneğin ağzının dışarı açılmasını engellerse, biriken materyal deri dışına açılamaz ve beyaz noktacıklar olarak ortaya çıkar, bu da ‘kapalı komedon’ları oluşturur. Bazen de enfekte olarak akne hastalığına neden olurlar. Bu görüntüler bizi kozmetik olarak rahatsız edebilir ya da ağrılı ve iz bırakan durumlara neden olabilirler.

Gözenekler, fizyolojik işlevleri olan birer deri ünitesini yok etmek anlamı taşıdığından mümkün değildir ancak bu ağızlaşmaları sağlıklı oranlara geriletmek elbette ki elimizde. Hadi gelin gözeneklerimi küçültmek için neler yapabileceğimize bir göz atalım:

1. Sabah ve akşam cildimizi cilt yapımıza uygun şekilde temizleyelim. Makyaj ve kir gözenekleri büyütür.
2. Güneş koruyucu en önemli kollajen koruyucu ve antiaging bakım kremidir. Günde 3 kere güneş koruyucumuzu her koşulda yenileyelim.
3. Eğer çok geniş gözeneklerimiz varsa salisilik asitli bir tonik yağ salgımızı dengelemek için ideal olacaktır.
4. Geceleri yatarken retinol içerikli bir krem, haftada bir AHA, BHA içerikli bir peeling kollajenimizi sıkı tutmada ve gözeneklerimizin sıkılaşmasında etkilidir.
5. Evde bakım bizim için yeterli değilse, bir dermatoloji uzmanına muayene olarak sebum salgımızı düzenlemek için sürme ya da ağızdan tedaviler alabiliriz.
6. Son olarak; teknolojiden faydalanarak yukarıdaki etken maddeler ve çok daha fazlası ile yapılan kimyasal peelingler (doktor tarafından uygulanan bakımlar), mezoterapiler ve enerji bazlı cihazlar (altın iğneli radyofrekans ve lazerler vs.) bu konuda size hızlı geri dönüş sağlayacak tedaviler olabilirler.

Haber

Aydeniz Çalık

Bakmadan Geçme