Dudak yaralarına ne iyi gelir?

Özellikle yetersiz beslenme, mevsim değişiklikleri ve aşırı yorgunluk gibi nedenlerle dudakta ortaya çıkan aft, çatlak, uçuk...

Dudak yaralarına ne iyi gelir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özellikle yetersiz beslenme, mevsim değişiklikleri ve aşırı yorgunluk gibi nedenlerle dudakta ortaya çıkan aft, çatlak, uçuk ve pamukçuk gibi yaralar oldukça rahatsız edici olabilmektedir. Dudak hem vücutta göz önünde olan bir bölgemiz, hem de hassas bir doku olduğundan bu yaraların erken iyileştirilmesi önemlidir.

Dudak yaraları neden çıkar?

Dudaklardaki yaralar pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Ağız içi mukozonun iltihaplanması sonucu aftlar ortaya çıkabilir. Herpes Simpleks isimli virüs ise uçuğa neden olabilmektedir. Aşırı sıcak gıda tüketimi ve güneşin altında fazla vakit geçirmek yanıklara neden olurken B12, demir veya folik asit eksikliği de yaralanmalara neden olur. Alerjiler, diş protezi veya diş teli kullanımı gibi olası etkenler de yaralara sebep olabilir.

Dudaklara ne iyi gelir?

Nemlendirici

Yaralanan bölgeye düzenli olarak vazelin veya nemlendirici uygulanması, dokunun yenilenmesinde yardımcı olarak özellikle çatlamaların önüne geçebilir.

Aloe vera

İçeriğinde antienflamatuarlar barındıran aloe vera, Doktor kontrolünde kullanıldığında dudak yaralarını iyileştirmede yardımcı olabilir.

Karbonat

Yaraların üzerine karbonatla karıştırılmış su uygulanması, yaranın iyileşme sürecini hızlandırır.

Avokado yağı

Özellikle çatlaklara etkili olan avokado yağı da dudakların kurumasının önüne geçmede yardımcı olur.

Hindistancevizi yağı

İçeriğinde doğal antibakteriyeller ve antienflamatuarlar bulunduran hindistancevizi yağı, yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Bal

Antibakteriyeller ve antienflamatuarlar barındıran bir diğer şey ise baldır. Çatlak dudaklara bal sürülmesi, olası bir enfeksiyonun önüne geçebilir.

E vitamini

E vitamini içeren dudak kremlerinin kullanılması, yaranın iyileşme sürecini destekler.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme