Düğün sezonu gelinlikçilere uğramadı!

SILA ARABACIOĞLU Seçimlerin ardından hızla yükselen döviz kurları nedeniyle hem vatandaş hem de esnaf ağır yara...

Düğün sezonu gelinlikçilere uğramadı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

SILA ARABACIOĞLU

Seçimlerin ardından hızla yükselen döviz kurları nedeniyle hem vatandaş hem de esnaf ağır yara aldı. Gelinlik sektörünün kalbinin attığı İzmir’de sezon açılmadı. Esnaf ise bu duruma tepki gösterdi. Gelinlik üreticisi Sır Tezcan, vatandaşların fiyatları kabullenmekte zorluk çektiğini dile getirerek, “Bu dönemde aslında hepimizin dolu olması gerekiyor. Ama Mimar Kemalettin’de piyasa çok durgun” dedi. Çağlar Akdeniz ise dolardaki ani değişimlerin üreticileri zor duruma soktuğunun altını çizdi.

Haber

‘FİYATLAR KATLANDI’

Mimar Kemalettin esnafı Sır Tezcan, sattıkları ürünü yerine koyamadıklarının altını çizerek, “İşçilerin maaşları, elektrik, hammadde yükü ağır geliyor. Bilindiği üzere bizim hammaddemiz dolar üzerine alınıyor. Şu anda iç açıcı bir durum yok. Bu dönemde aslında hepimizin dolu olması gerekiyor. Ama Mimar Kemalettin’de piyasa çok durgun. Önceden mağazaların içerisi insan almazdı. Önümüzü çok kötü görüyoruz. Fiyatlar pandemi öncesine göre 50’ye katlandı. İnsanlar, hala paradaki değişimi anlayamadılar. Müşteriler, 5 bin liraya bile bir şeyler alabilmek için geliyorlar ama biz kur farkını anlatamıyoruz. Anlattığımızda çok pahalı olduğunu söylüyorlar” diye konuştu.

‘ÇIRAK BULAMIYORUZ’

Tezcan, kalifiye eleman sorununa dikkat çekerek, “Artık Mimar Kemalettin’de eleman yetişmiyor. Kalifiye eleman sıkıntısı var, bu da sektörün bittiğini gösteriyor. Maaş olarak bizim sektörümüz çok iyi ama çalışma şartları çok zor. Çırak bulamıyoruz. Bu sektörü pandemi bitirdi. Atölyeler kapanınca, maaşlar ödenemeyince kalifiye elemanlar başka sektörlere yöneldi. Şimdi de dönmek istemiyorlar” ifadelerini kullandı.

Haber

‘KURA YETİŞEMİYORUZ’

Doların istikrarlı gitmesinin sektör için daha iyi olduğunu vurgulayan Çağlar Akdeniz, “Aldığımız ürünlerin hemen hemen hepsi dolar üzerine. Dolar üstünden hesaplanıp bir şekilde alıyorsun. Örneğin şubat ayında anlaştığımız ücret üzerine haziran ayında teslim ettiğimiz gelinlikte nereden baksanız yüzde 50 zam yiyoruz. Bu durumun düzelebilmesi için dövizin stabil olması gerekiyor. Yurt dışına ürün yaptığımız zaman hesabımıza gelen paranın belli bir yüzdesinin 15 gün içerisinde Türk Lirası’na çevrilmesi gerekiyor. Böyle de yurt dışına iş yapmanın anlamı kalmıyor. İnsanların alım gücü düşük, düşünün ki aldığınız maaş sürekli düşüyor. Biz dolar üstünden alışveriş yapıyoruz ve açık hesap çalışıyoruz. Dolar borcunu Türk Lirası ile ödemeye yetişemiyoruz. Diğer bir sorun da KDV ile ilgili. Aldığımız kumaşın KDV’si yüzde 10. Gelinliği üretiyoruz sonrasında satarken yüzde 20 KDV. Bunu müşteriye yansıtamam. Bugün 10 bin liralık üründe yüzde 20 KDV, 2 bin 500 lira para yapıyor. Çok ciddi bir meblağ. Buna çözüm bulunması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Bakmadan Geçme