Düğün yapacakların yeni adresi bit pazarları

İzmir Bit Pazarı Derneği Başkanı Lütfü Öztimur, 'Artan maliyetler ve hayat pahalılığı nedeniyle sıfır eşyaların yanına yaklaşamayan gençler, bit pazarlarına ve ikinci el eşyacılara akın etti' dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında Türkiye’de evlenen çift sayısı 565 bin 435'i geçti.

Türkiye'de artan maliyetler ve hayat pahalılığı nedeniyle en ucuz evliliğin bütçesi 600 bin TL'yi aştı. 1 milyon TL'yi aşan fiyatlar nedeniyle çiftler de düğün alışverişinde ikinci elcilere ve bit pazarlarına yöneldi. Enflasyonun hızla arttığı dönemde evlilik hazırlığı yapan gençler gelimlikten, mobilyaya alışverişleri için ikinci elcilere yöneldi. 

"VATANDAŞ İKİNCi EL EŞYAYI TERCİH ETMEYE BAŞLADI"

Evlenecek çiftlerin en büyük giderlerinden biri ev alışverişi. Beyaz eşyadan mobilyaya, küçük ev aletlerinden mutfak gereçlerine kadar tüm ihtiyaçlar için ikinci el dükkanlarından ve bit pazarlarından alışverişlerin yapıldığını belirten İzmir Bit Pazarı Derneği Başkanı Lütfü Öztimur, çiftlerin mevcut ekonomi nedeniyle ikinci el eşyalara rağbeti artırdığını söyledi. Çiftlerin artık mutfak eşyaları dahil tüm ihtiyaçlarını ikinci el satan yerlerden yaptıklarını vurgulayan Öztimur, “Daha geçen günlerde yeni evlenecek bir çift A’dan Z’ye beyaz eşyasından, perdesine, mobilyasından, mutfak eşyalarına kadar tüm ihtiyaçlarını gelip ikinci elden aldı. Büyük mobilyaları toplam 22 bin TL’ye almış oldular. Bu yeni evlenen bir çift için çok iyi bir fiyat. Hal böyle olunca vatandaşlar da sıfır eşya alarak büyük borçların altına girmektense, ikinci el eşyaları tercih etmeye başladı” diye konuştu.

"BİT PAZARLARI ESKİSİNE ORANLA DAHA KALABALIK"

Her hafta belli günlerde kurulan bit pazarlarının dolup taştığını kaydeden Öztimur, “Dışarıda bir mağazadan alacakları bir ürünü bit pazarından çok daha ucuza alabiliyorlar. Dolayısıyla yeni evlenen çiftler hem antika hem de daha ucuz diyerek ihtiyaçlarını bit pazarlarından gidermeyi düşünüyorlar. Bit pazarları eskisine oranla çok daha fazla kalabalık. Belirli günlerde açılan bit pazarları adeta dolup taşıyor” dedi.

SELMA ARTAR

Bakmadan Geçme