Dumanında bile ölüm var

Pasif içicilik, her yıl 1,3 milyon can alıyor. Sigarayı bırakmak, hem kendi sağlığınız hem de çevreniz için kritik öneme sahip!

Tütün ürünleri, dünyada önlenebilir ölümlerin en büyük nedenlerinden biri olmayı sürdürüyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, her yıl yaklaşık 8 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu ölümlerin yaklaşık 1,3 milyonu ise sigara içmediği halde pasif içici olarak dumana maruz kalan bireylerden oluşuyor. Medicana Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, sigaranın akciğer sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sigara dumanında 7 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu ve bunların en az 70’inin kanserojen olduğunu vurguladı.

DUMANINA MARUZ KALMAK TEHLİKELİ 

Sigara bağımlılığı, fiziksel ve psikolojik etkileri nedeniyle en zor bırakılan alışkanlıklardan biri olarak öne çıkıyor. Dr. Merda Erdemir Işık, tütün ürünlerinin yalnızca bireysel sağlığı değil, toplum sağlığını da tehdit ettiğini belirterek, “Bağımlılıkla mücadelede ilk adım farkındalıktır. Sigara içen herkesin bu bağımlılıktan kurtulmak için adım atması, hem kendisi hem de çevresindekiler için hayati bir önem taşır” dedi.

Nikotin maddesinin beyin üzerindeki etkilerine de değinen Dr. Işık, nikotinin beynin ödül merkezini uyararak bağımlılığı kalıcı hale getirdiğini ve tütün bağımlılığının, madde bağımlılıklarıyla benzer ciddiyette ele alınması gerektiğini söyledi.

AKCİĞERLERİ GERİ DÖNÜLMEZ DERECEDE ETKİLİYOR 

Sigaranın en yaygın etkilerinden biri olan kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), solunum yollarında kalıcı hasar bırakarak nefes darlığına, sürekli öksürüğe ve balgam üretimine neden olabiliyor. Dr. Işık, sigara içen bireylerde KOAH gelişme riskinin, sigara içmeyenlere göre 15 ila 30 kat daha fazla olduğunu belirterek, “Sigara, akciğerlerin doğal savunma sistemlerini zayıflatır. Bu da zatürre ve bronşit gibi enfeksiyonlara karşı vücudu savunmasız hale getirir. Zamanla akciğer kapasitesi azalır, oksijen alımı zorlaşır ve bu da günlük yaşamı doğrudan etkiler” diye konuştu.

SİGARAYI BIRAKMAK MÜMKÜN 

Sigaranın bırakılabileceğini ve bunun için çeşitli yöntemler bulunduğunu belirten Dr. Merda Erdemir Işık, nikotin yerine geçen ürünlerin (nikotin bantları, sakızları ve pastiller) süreci kolaylaştırabildiğini ifade etti. Davranışsal terapiler ve uzman desteğiyle birlikte bu tedavilerin daha etkili hale geldiğini de ekledi.

“Sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç değildir” diyen Işık, akciğerlerin kendini yenileyebilme özelliği olduğunu, bu nedenle her yaştan bireyin sigarayı bırakmasının sağlığı olumlu yönde etkileyebileceğini söyledi.

Sağlıklı bir nefes için atılacak en önemli adım, sigaraya bugün ‘dur’ demek.