Dünyada 44 milyon hasta var, en genci 19 yaşında!

Yeni İzmir Gazetesi’nden Şaha Çimen’in haberine göre, yüzde 80 oranla demansın neden olduğu beyin işlevlerinin bozulmasıyla...

Dünyada 44 milyon hasta var, en genci 19 yaşında!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni İzmir Gazetesi’nden Şaha Çimen’in haberine göre, yüzde 80 oranla demansın neden olduğu beyin işlevlerinin bozulmasıyla başlayan düşünce, hafıza ve davranış sistemlerinin bozulmasına neden olan ve nörolojik bir rahatsızlık diye tanımlanan çağımızın vebası Alzheimer hastalığında, son yaşanan gelişmelerle birlikte birtakım ezberler bozuldu. Dünyada ve Türkiye’de genellikle daha ileri yaşlarda görüldüğü var sayılan Alzheimer hastalığının yaşı düştü. Bu görüşü çürüten asıl olan ise geçtiğimiz aylarda Çin’de yaşanan bir gelişme oldu. Çin’in başkenti Pekin’de Xuanwu Hastanesinin nöroloji servisinde görev alan Doktor Jia Longfei 19 yaşındaki bir gence ortalama yaşı 65 olan Alzheimer hastalığının teşhisini koydu. Bu vaka ile birlikte dünyadaki en genç Alzheimer hastası bu 19 yaşındaki genç oldu. Çin’deki bu vaka sonrasında tıp dünyasında bir şaşkınlık yaşandı ve bu vakanın neden bu kadar erken bir yaşta görüldüğüne dair çeşitli araştırmalar yapma yoluna gidildi. İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Nöroloji Uzmanı olan Uzm. Dr. Behiye Mungan, Alzheimer hastalığı hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Haber

                                Uzm. Dr. Behiye Mungan

BELLEK BOZUKLUĞU

Dünyada 44 milyon Alzheimer hastasının olduğunu belirten Uzm. Dr. Behiye Mungan, “Alzheimer hastalığı kişilerde genellikle 65 yaş üstünde başlıyor. 65-70 yaş arası sıklığı yüzde 4-5 iken bu oran yaşla artıp 90 yaşında yüzde elliyi buluyor” dedi. Çağımızın vebası olarak nitelenen Alzheimer hastalığının daha erken yaşlar da görülebildiğini kaydeden Mungan, bunun sebeplerinin genetik faktörler olduğunu söyleyerek bu konuda onlarca genetik mutasyonun bildirilmiş olduğunu belirtti. Bildirilen genetik mutasyonların en fazla risk artışı yapan etkenin ise APO- E 4 proteini olduğunu söyledi. Erken başlayan Alzheimer hastalığının yanı sıra geç yaşlarda kendisini gösteren Alzheimer’ın ise bellek bozukluğundan kaynaklandığını dile getiren Mungan, bu iki durumun arasındaki farklıların nedenlerini ise şöyle açıkladı: “Geç başlayan Alzheimer da işlevsellikte bozulma, dikkat, konuşma, görsel ve mekânsal bozukluklar ile presente olurken erken başlangıçlı Alzheimer da başlangıçta davranış bozuklukları ön plandadır”.

Tanımlanmış risk faktörlerinden bahseden Uzm. Dr. Behiye Mungan, Alzheimere sebebiyet veren faktörlerin başında hipertansiyon, diyabet, depresyon, sigara, düşük eğitim olduğunu kaydetti. Akdeniz tipi diyet, sosyalleşme, yeni şeyler öğrenme, spor gibi fiziki aktivitelerin yapılma halinde bunun önlenebileceğini söyledi. Bu hastalığın tedavisi konusunda da açıklama yapan Mungan, “Alzheimer hastalığının bugün için kesin bir tedavi söz konusu değil. Yalnızca ilerlemesini önlemeye çalışıyoruz. Ama umut veren farmakolojik araştırmalar sürüyor” dedi.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme