• Haberler
  • Genel
  • Dünyanın en güçlü pasaportları listelendi Türk pasaportu yükselişte

Dünyanın en güçlü pasaportları listelendi Türk pasaportu yükselişte

2024 verilerine göre dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında Singapur ilk sırada yer aldı. Türk pasaportu ise...

2024 verilerine göre dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında Singapur ilk sırada yer aldı. Türk pasaportu ise 7 basamak yükselerek dünyanın en güçlü 45. pasaportu oldu.

Pasaport Endeksi raporuna göre Singapur, sıralamada en üst sırayı paylaşan 6 ülke ile arayı açarak, ‘Dünyanın En Güçlü Pasaportu’ unvanını yeniden devraldı. Endeksin en alt sırasında Afganistan yer alırken, geçen yıl 52’nci sırada yer alan Türk pasaportu 7 basamak yükselerek dünyanın en güçlü 45’inci pasaportu oldu. Birleşik Krallık ve ABD pasaportları sıralamada

5 ÜLKE 2. SIRADA

Henley & Partners tarafından, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) resmi verilerine kapsamında düzenli olarak yayınlanan Pasaport Endeksi dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında dikkat çekici veriler ortaya koydu. Endekse göre, yurttaşlarına 195 ülkeye vizesiz seyahat etme imkanı sağlayan Singapur Pasaportu dünyanın en güçlü pasaportu olarak yeniden ilk sıraya yerleşti. Bir önceki endekste Singapur ile birlikte liderliği paylaşan Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İspanya ise en güçlü pasaportlar listesinde ikinci sırada yer aldılar. Bu beş ülkeden birinin pasaportuna sahip olanlar dünyada 192 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor. Diğer taraftan daha önce benzerine rastlanmamış bir şekilde, Avusturya, Finlandiya, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Güney Kore ve İsveç’ten oluşan 7 ülke, 191 ülkeye vizesiz seyahat olanağı sunarak endekste üçüncü sırayı paylaştı.

TÜRK PASAPORTU İLE 118 ÜLKEYE VİZESİZ SEYAHAT

Türkiye, Ocak 2024’ten bu yana endekste 7 basamak tırmanarak 52’nci sıradan 45’inci sıraya tırmandı. Bu yükselişle birlikte Türk pasaportuyla vizesiz gidilebilen ülke sayısı 118’e yükseldi. Türkiye’nin sıralamada yükseldiği yeni konum aynı zamanda son 10 yıldaki en iyi performansı olarak göze çarpıyor.

19 YILDIR GÖRÜLEN EN DÜŞÜK SKOR AFGANİSTAN’DA

10 yıl önce dünyanın en güçlü pasaportları olarak zirveyi paylaşan Birleşik Krallık ve ABD pasaportları sıralamada gerilemeye devam ediyor. 2024 endeksine göre, Birleşik Krallık pasaportu ile vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısı 190’a düştü. Yeni endekste Birleşik Krallık, Belçika, Danimarka, Yeni Zelanda, Norveç ve İsviçre 4’üncü sırada yer aldı. Diğer taraftan endekste son 10 yıldaki düşüş trendini sürdüren ve 186 ülkeye vizesiz seyahat edilebilen ABD pasaportu listede 8’inci sırada yer alıyor. 26 ülkeye vizesiz seyahat edilebilen Afganistan pasaportu sıralamanın dibine demir atmış durumda. Bu, 19 yıldır yayınlanan listenin tarihinde görülen en düşük skor olarak kayda geçti.

VİZESİZ SEYAHAT EDEBİLEN ORTALAMA ÜLKE SAYISI İKİYE KATLANDI

Endekse ilişkin bir değerlendirme yapan Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, “2006 yılında küresel bazda vizesiz seyahat edilebilen ortalama ülke sayısı 58 iken bu sayı 2024’te neredeyse ikiye katlanarak 111’e yükseldi. Ancak, listenin en üstünde yer alanlarla en altında yer alanlar arasındaki makas daha önce hiç olmadığı kadar açılmış durumda. Listenin en üst sırasında yer alan Singapur pasaportu ile 195 ülkeye vizesiz seyahat edilebilirken en alt sırada yer alan Afganistan pasaportu ile sadece 26 ülkeye gitmek mümkün” şeklinde konuştu.

HAVAYOLU ULAŞIMINDA MALİYETLER DÜŞÜYOR

IATA verilerine göre, 2024 yılı içinde havalimanları 22 bin rota ve 39 milyon uçuşla yaklaşık 5 milyar insanı buluşturacak. Havacılık Sektörünün bu yılki gelir beklentisi yaklaşık 1 trilyon dolar seviyesinde olsa da giderlerin de 936 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşacağı öngörülüyor. Bu da 30,5 milyar dolarlık bir net kar demek. Buradan yola çıkarak yolcu başına en düşük net karın sıradan bir otel kafesinde single espresso fiyatına tekabül eden 6,14 dolar düzeyinde olacağını gösteriyor. Buna karşın, uçak yolculuğunun gerçek maliyeti son 10 yılda yüzde 34 oranında düşmüş durumda.

 

HABER MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme