• Haberler
  • Dünya
  • Dünya’nın en güvenli ülkeleri listesinde Türkiye yer almadı!

Dünya’nın en güvenli ülkeleri listesinde Türkiye yer almadı!

ABC’nin haberine göre, Uluslararası Barış ve Ekonomi Enstitüsü (IEP) tarafından yayınlanan liste, dünyanın en güvenli 10...

ABC’nin haberine göre, Uluslararası Barış ve Ekonomi Enstitüsü (IEP) tarafından yayınlanan liste, dünyanın en güvenli 10 ülkesini belirledi. İzlanda, listenin ilk sırasında yer alıyor ve bu konumunu 2008’den beri sürdürüyor. İsveç ise listenin son sırasında bulunuyor. Türkiye’nin bu listede yer almaması önemli bir gözlem olarak öne çıkıyor. İşte suç oranın az olduğu dünyanın en güvenli 10 ülkesi:

10-İSVİÇRE (PUAN: 1.339)

İsviçre, kişi başına en çok silah ihracatçısı ülkelerden biri olmasına rağmen, dünyanın en barışçıl 10 ülkesi arasında yer alıyor. Bu durum, ülkenin diğer alanlarda da oldukça güvenli ve sakin olduğunu gösteriyor.

9-JAPONYA (PUAN: 1.336)

Japonya, dünyanın en barışçıl dokuzuncu ülkesidir. Emniyet ve güvenlik sıralamasında, Finlandiya’nın hemen ardından ikinci sıradadır, bu da Japonya’nın listede güçlü bir konuma sahip olduğunu gösterir. Ülke, bu yıl pandemi sonrası sınırlarını tamamen yeniden açmıştır.

8-SLOVENYA (PUAN: 1.334)

Slovenya, 2020’de ilk kez dünyanın en barışçıl 10 ülkesi listesine girmiş ve o zamandan beri bu prestijli sıralamada yerini korumuştur. Ülkenin son derece düşük suç oranları ve terör riski, bu başarısında önemli bir etken olmuştur. Ancak, 2022’de beşinci sıradan sekizinci sıraya gerilemiştir. Yine de, Slovenya’nın sunduğu doğal güzellikler ve keşfedilecek birçok yer, bu ülkeyi çekici kılmaktadır. Slovenya’da rahat bir uyku garantisine sahip olmanız da cabasıdır.

7-PORTEKİZ (PUAN: 1.333)

Portekiz, son yıllarda barış konusunda önemli adımlar atmıştır. 2014 yılında mali krizden çıktıktan sonra, Küresel Barış Endeksi’nde 18. sırada yer alıyordu. Günümüzde, ekonomik toparlanmanın ve düşük suç oranlarının işaretlerini taşımaktadır. Akdeniz iklimi ve uygun fiyatlı sağlık hizmetleri, pek çok insanın emeklilik yıllarını Portekiz’de geçirmeye karar vermesine yol açmaktadır. Geçen yıla göre üç sıra gerilemiş olsa da, Portekiz hala dünyanın en güvenli 10 ülkesi arasında yer almaktadır.

6-SİNGAPUR (PUAN: 1.332)

Singapur, güvenlik ve emniyet alanında dördüncü sırada yer alarak listenin dikkat çeken ülkelerinden biridir. Ayrıca, devam eden çatışmalar kategorisinde de üçüncü sıradadır. Asya Pasifik bölgesindeki konumuyla öne çıkan Singapur, listenin önemli bir parçasını oluşturuyor.

5-AVUSTURYA (PUAN: 1.316)

Avusturya, 2022’den bu yana bir sıra gerileyerek bu yıl listenin beşinci sırasında yer alıyor. Bu, ülkenin güvenlik ve barış konusundaki önemli konumunu sürdürdüğünü gösteriyor.

4-YENİ ZELANDA (PUAN: 1.313)

Yeni Zelanda, 2022’deki sıralamaya göre iki sıra gerileyerek bu yıl dördüncü sırada yer alıyor. Ancak, hâlâ Asya-Pasifik bölgesinin en güvenli ülkesi konumunda ve bu yılın verilerine göre, özellikle şiddet içeren gösteriler ve hapsedilme oranları açısından iyileşmeler kaydediliyor.

3-İRLANDA (PUAN: 1.312)

İrlanda, geçen yıldan bu yana beş sıra atlayarak sekizinci sıradan ilk üçte yer almayı başardı. 2022’de ülke, ilk 10’a yeni bir ülkenin daha eklenmesiyle bu yıl dünyanın en güvenli üç ülkesinin tamamının Avrupa’da olduğu anlamına geliyor.

2-DANİMARKA (PUAN: 1.31)

Danimarka, 2022’de üçüncü sırada yer aldığından bu yana bir sıra yükselerek, 2023 Küresel Barış Endeksi’nde ikinci sıraya yerleşti. Ülke, iyi işleyen hükümeti, düşük yolsuzluk seviyeleri ve kaynakların adil dağılımıyla öne çıkıyor. Ayrıca, ilginç bir şekilde Danimarka, dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında da ikinci sırada yer alıyor.

1-İZLANDA (PUAN: 1.124)

İzlanda, endeksin başladığı 2008 yılından itibaren üst üste 16 yıldır dünyanın en barışçıl ülkesi olma unvanını koruyor. İskandinav ülkesi, dünya genelinde en düşük askeri harcamalara ve uluslararası çatışma oranlarına sahip ülkeler arasında yer alıyor. Bunun bir kısmı ülkenin paylaşılan sınırları ve dış politikası sayesinde sağlanıyor. Ancak, son yıllarda yaşanan artan cinayet ve terör riskleri, ülkenin barış endeksinde yüzde 4’lük bir bozulmaya neden oldu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme