E-Sigara kullanımının gizli tehlikesi

E-sigara kullanımı, 'daha az zararlı' algısıyla gençler arasında hızla yayılmakta. Ancak, uzmanlar bu ürünlerin içerdiği nikotin, kimyasal maddeler ve aromaların, kimyasal zatürre gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Peki, e-sigara gerçekten sigaradan daha mı masum?

Son yıllarda gençler arasında hızla yayılan e-sigara, IQOS ve puff gibi tütün ürünlerinin masum görünen etkileri, aslında sağlığımızı ciddi şekilde tehdit ediyor. İçerdikleri kimyasallar, bilinenin aksine çok daha tehlikeli olabiliyor. E-sigaranın yaygınlaşmasıyla birlikte, kimyasal zatürre riski de gün geçtikçe artıyor. Peki, e-sigara kullanımı sanıldığı kadar zararsız mı? Can Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Birsen Şahin Satılmış, bu tehlikeye dikkat çekiyor ve gençlerin savunmasız kalmasını engellemek için uyarıyor.

E-SİGARA GERÇEKTEN DAHA AZ ZARARLI MI?

Çok sayıda kişi, e-sigaranın geleneksel sigaralara kıyasla daha az zararlı olduğunu düşünüyor. Ancak, uzmanlar bu algının tamamen yanlış olduğunu vurguluyor. Can Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Birsen Şahin Satılmış, e-sigaranın zararsız olmadığına dikkat çekerek, "E-sigarada bulunan nikotin ve kimyasal maddeler, akciğerlerde kimyasal zatürreye neden olabilir. Sadece sigara bağımlılığından kurtulmaya çalışan kişiler için değil, sağlıklı bireyler için de tehlike arz eder." ifadelerini kullanıyor.

E-sigara, genellikle daha az zararlı olarak görülen su bazlı bir alternatif olarak pazarlansa da, içerdiği kimyasallar vücuda zarar veriyor. Özellikle aromalar ve nikotin, bağımlılığı artıran ve akciğerlerde enfeksiyon riskini yükselten maddeler arasında yer alıyor. Satılmış, "E-sigara kullanan bireyler, nikotin ve kanserojen maddeleri soluyor ve bu maddeler kalp-damar sağlığı başta olmak üzere tüm organları tehdit ediyor," diyor.

BİR YALANIN PEŞİNE DÜŞMEYİN: "DAHA AZ ZARARLI" ALGISI

E-sigara kullanımı, gençler arasında hızla yayılan bir alışkanlık. Ancak, su bazlı olduğu için daha az zararlı olduğu düşüncesi tamamen yanıltıcı. Dr. Satılmış, e-sigaradaki kimyasalların aslında geleneksel sigaralardakilerden farkı olmadığını ve zararlı etkilerinin sadece geçici olmayıp uzun vadeli olduğunu söylüyor. İçerdiği nikel, kurşun ve kimyasal maddeler, gençlerin ve yetişkinlerin sağlığını tehdit edebilir.

Peki, gençleri bu tehlikeden korumak için neler yapılabilir? Satılmış, e-sigarayı bırakan bireylerin başarılı bir tedavi süreci geçirebileceğini belirtiyor. Bırakmak isteyenlere psikolojik destek ve uygun tedavi yöntemlerinin önemli olduğunu vurgulayan Satılmış, "E-sigara bağımlılığını bırakmak için atılacak her adımda destek almak, kişinin yaşam kalitesini artırabilir" diyor.

KİMYASAL ZATÜRRE RİSKİNE KARŞI ÖNLEMLER

E-sigara kullanımı, birçok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor. Özellikle kimyasal zatürre, akciğerlerdeki tahribatın bir sonucu olarak gelişiyor. Enfeksiyon riskinin arttığı bu durumu, yalnızca e-sigara kullanan kişiler değil, bu kimyasallara maruz kalan çevredeki bireyler de yaşayabilir. Satılmış, "Kimyasal zatürre, kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir. En önemlisi ise tedavi edilmediği takdirde ölüm riski oluşturabiliyor" diyerek ciddi uyarılarda bulunuyor.

SİGARA BIRAKMA YÖNTEMLERİ

E-sigara ve sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenler için etkili bir tedavi süreci var. Dr. Satılmış, nikotin yerine koyma tedavisinin ve psikolojik destek tedavilerinin başarılı olduğunu belirtiyor. "Bırakma sürecinde en önemli şey, kişinin kendi isteği ve kararlılığıdır. Alışkanlıkları değiştirmek zordur, ancak başlamak mümkündür" diyen uzman, sigara bağımlılığını bırakmanın uzun vadede yaşam kalitesini iyileştireceğini vurguluyor.

E-sigaraların, sigara bağımlılığını azaltma amacına hizmet etmek yerine, daha tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini ve kimyasal zatürre gibi ölümcül hastalıkların önünü açabileceğini unutmamak gerekiyor. Peki, siz bu tehlikeleri göz önünde bulunduruyor musunuz

Bakmadan Geçme