• Haberler
  • Sağlık
  • Ebeveynlere uzman uyarısı: Çocuklarınızı güneş ışınlarından koruyun

Ebeveynlere uzman uyarısı: Çocuklarınızı güneş ışınlarından koruyun

Biruni Üniversite Hastanesi'nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Özer, güneşte kalma süresine çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti....

Biruni Üniversite Hastanesi’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Özer, güneşte kalma süresine çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. “Akla gelen ilk soru güneş kaynaklı lekeler oluyor” diyen Dr. Özer, güneş ışınlarının cilt sağlığına etkisinin çok daha fazla olduğunu kaydetti.

GÜNEŞ YANIĞI KANSER RİSKİNİ 8 KAT ARTIRIR

Genç-yaşlı, kadın-erkek ayrımı olmadan bu sorunun herkesi ilgilendirdiğini de vurgulayan Dr. Özer, “Güneş ışınlarının foto-yaşlanma adı verilen yaşlanma bulgularını arttırıcı etkisinden sıkça bahsediliyor olsa da güneş ışınları özellikle cilt kanserlerinin de bir numaralı nedeni. Melanom, skuamoz hücreli kanser, bazal hücreli kanser olarak isimlendirdiğimiz bu kanserlerin en önemli risk faktörü güneş ışınları” diye konuştu.

GÜNEŞTE KALMAYIN

Korunma yöntemlerinden bahseden Özer, “Güneş ışınları yani ultraviolet ışınları derimize temas ettiğinde derinin tabakalarını geçerek deriyi oluşturan hücreler tarafından emiliyor ve bu emilim sonucunda çeşitli oksidan maddeler ve tepkimeler ortaya çıkıyor. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde güneş altında bulunmaktan kaçınmamız gerekiyor” diye konuştu.

TÜM VÜCUDA 2 YEMEK KAŞIĞI KREM KULLANIN

Güneş ışınlarından yüzde 100 korunmanın mümkün olmadığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer, “Yüz ve boyun bölgesi için iki parmak uzunluğunda, tüm vücut için ise yaklaşık 2 yemek kaşığı güneş koruyucu kullanmamız gerekiyor. Çocukluk çağında su toplayacak ölçüde güneş yanığı geçirilmesi ileri yaşlarda melanom adı verilen deri kanser riskinde 8 kata kadar artışa neden olmaktadır. Buna ek olarak güneş yanıkları sonrasında lekelenmeler ve izler de gelişebilir”

KAYNAK: YENİ İZMİR GAZETESİ

Bakmadan Geçme