- Haberler
- Genel
- Efes kadar büyük öneme sahip Metropolis Antik Kenti turizm acenteleri yüzünden ziyaret edilemiyor
Efes kadar büyük öneme sahip Metropolis Antik Kenti turizm acenteleri yüzünden ziyaret edilemiyor
Torbalı ilçesi sınırlarında bulunan ve tam 5 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Metropolis Antik Kenti’nin,...
Torbalı ilçesi sınırlarında bulunan ve tam 5 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Metropolis Antik Kenti’nin, Türkiye’nin en önemli antik kenti sayılan Efes Antik Kenti kadar önemli olduğu arkeolojik kazılarla ortaya koyuldu. Antik kentin sahip olduğu arkeolojik öneme, iyi korunmuş yapılarına, arkeolojik çevrelerde heyecan yaratan buluntulara ve kazı ekibinin başarılı şekilde sürdürdüğü kenti yeniden inşa etme çalışmalarına rağmen Efes’in ziyaret edilme oranının yüzde 10’una bile sahip değil. Turizm acentelerinin Metropolis Antik Kenti’ni gezi turlarına dahil etmemesi nedeniyle yeterince ziyaretçi almıyor ve tanınırlığı artmıyor.
5 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Metropolis Antik Kenti, keşfedilen ve gün yüzüne çıkarılan yapıların restore edilmesiyle eski görünümüne kavuşmaya başladı. İlk bilimsel çalışmanın 1970’li yıllarda yapıldığı, ilk kazıların ise 1989’da başladığı Metropolis Antik Kenti, günümüzde büyük ölçüde gün yüzüne çıkmış halde. Antik kentin yapıları yalnızca keşfedilmekle kalmıyor, gerekli restorasyon ve koruma çalışmalarıyla da antik kentin orjinal görünümüne kavuşması sağlanıyor. 1989 yılında tamamen toprak altında olan Metropolis Antik Kenti, bugün tüm ihişamıyla yeniden yükselmiş durumda.
Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan ilk buluntuları Erken Tunç Çağı’na dayanan antik kentin Antik Yunan, Roma ve Bizans dönemleri boyunca varlığını sürdürdüğü biliniyor. Kazılarda ortaya çıkan eser ve bilgiler, Metropolis’in ekonomik ve coğrafi açıdan son derece jeopolitik öneme sahip olduğunu gösterdiği gibi şehirde sanatın çok geliştiğini de açıkça gösteriyor.
Helen ve Roma dönemlerine ait çok sayıda heykel, para, ilkel tarım aleti ve silahın bulunduğu antik kentte bir tiyatro, iki hamam, bir kamu binası, bir kapalı çarşı alanı, bir tapınak, mozaikli salon, atriumlu ev ve Bizans döneminde şehre ilave edilmiş bir kale gibi çok sayıda yapı gün yüzüne çıkarıldı.
Hasan Demir