Ege'den maden ihracatı yüzde 33 arttı

Ege Maden İhracatçıları Birliği, katma değerli üretim sürdürülebilir madencilik stratejisiyle başarılarına Ağustos ayında yenisini ekledi ve ihracatını yüzde 33'lük ihracat artış hızıyla 130 milyon dolara ilerletti

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Ocak-Ağustos döneminde yüzde 20 artışla 865 milyon dolarlık maden ihracatı gerçekleştirdiklerini açıkladı. Ağustos’ta yüzde 33 artışla 130 milyon dolar olduğunu vurgulayan Alimoğlu, doğal taşta işlenmiş ürüne yoğunlaşarak ihracatı artırmaya çalıştıklarını belirterek, “ Egeli doğal taş ihracatçıları olarak 8 ayda 458 milyon dolarlık doğaltaş ihracatı yaptık. 2024’de her 100 dolarlık ihracatın 64 doları işlenmiş ürün. Ege’den en fazla maden ihracatı Çin, İspanya, İtalya, ABD ve Rusya’ya oldu. Doğaltaşta en fazla ihracat ABD, Çin, Fransa, Avustralya ve Almanya’ya yapıldı” dedi.

Başkan Alimoğlu, “Madencilik sektörü yaşadığı zorluklara rağmen, yurdumuza döviz getirmek için elinden geleni yapıyor. Ruhsat ve izin süreci ne kadar basitleşir ve ne kadar kısaltılırsa; girdi maliyetlerimizin kontrolsüz artışına çare bulunursa, sektör olarak ihracatımızı en yüksek seviyelere taşımaya hazırız. 2025 ilk yarısında Ticaret Bakanlığımızın belirlediği uzak ülkelere yönelik olarak sektörel ticaret heyetleri planlıyoruz. En kısa zamanda takvimimizi üyelerimize duyuracağız. Birliğimizin en önemli etkinliklerinden olan Xiamen fuarında, Türk Doğal Taş Sektörümüz 2025 yılında fuarın en hareketli holü olan A6’da yer alacak.” diye konuştu. 

Çin’in Ocak-Temmuz doğaltaş ithalatının yüzde 9 arttığını açıklayan Başkan Alimoğlu şöyle devam etti: “Birçok kentsel dönüşüm projesine Çin hükümeti kredi sağlayacak. Çin pazarındaki varlığımızı daimi kılmalıyız. Xiamen Fuarı tüm dünyadan alıcıların buluşma noktası. İşlenmiş ürün ihraç edip Avustralya, Japonya, Singapur gibi pazarları hedefleyen ihracatçılarımızın bu fuara katılması önemli. Milli katılım organizasyonuyla her şeyi onlar adına yapıyoruz. Onlara taşlarını pazarlamak kalıyor. Bizim organizasyonumuzda yer almalarında fayda var.” 

Ege'den maden ihracatı yüzde 33 arttı

Alimoğlu, geçen yıl katılım sağlanan, Londra’da gerçekleşen, Surface Design Show fuarına Şubat 2025’te info stantla katılım sağlayacaklarına değinerek, “Eş zamanlı Ticaret Heyeti organize edeceğiz. Bu yıl da Korea Build Week Fuarına milli katılım düzenlemek için çalışıyoruz. Yeni Dönem Doğaltaş Pazarlama ve Strateji Geliştirme Ur-ge kümesi için belirlenen hedef ülkelere ticaret heyeti ve info stant katılımı planlıyoruz. 2025’de yeni Ur-ge kümesi kurarak ihracatın tabana yayılmaya çalışacağız. Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle dört kez düzenlediğimiz AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nı bu yıl global ekonomide yaşanan daralma ve ülkemizdeki tasarruf tedbirlerine uyum sağlanması için organize etmeme kararı aldık ancak 2025 yılında AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nı organize edeceğiz. Daha önceki yıllarda olduğu gibi yarışmanın ödül töreni ile ihracat şampiyonları ödül törenini “Doğal Taş Gala Gecesi” adıyla, beraber düzenleyeceğiz” diye konuştu. 

EMİB olarak düzenledikleri çalıştayları “Hayatımız Maden” ve “Sürdürülebilir Madencilik” temalarıyla, STK’ların katılımıyla gerçekleştirdiklerinin altını çizen Başkan Alimoğlu “EMIB olarak faaliyetlerimizde sürdürülebilir madencilik vurguluyoruz. Madenler insan hayatının her alanında yaşamı kolaylaştırıyor, refahını arttırıyor. Bizde Türkiye'nin yer altı zenginliklerini ekonomiye kazandırmaya ve çevre dostu sürdürülebilir madencilik yapmaya devam edeceğiz. Daha önceki yıllarda olduğu gibi geçtiğimiz haftalarda Egeli madencilerin Muğla'daki orman yangınlarının söndürülmesi için seferber olarak; Madencilerin her türlü doğal afette yaraların sarılması için insan gücü ve makine ekipmanlarıyla sahada olacağını gösterdik.”
 

Bakmadan Geçme