Ege Üniversitesi'nden yenilikçi proje

Keçi sütü kullanılarak hangi yeni ürün geliştirilecek? Meyve çekirdek tozları probiyotik yoğurda nasıl katkı sağlayacak? Bu yenilikçi ürünün sağlık üzerindeki etkileri neler olacak? TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje hangi bilim insanları tarafından yürütülüyor?

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Vildan Akdeniz’in yürütücülüğünü üstlendiği proje, TÜBİTAK 1002-B Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Proje, farklı çekirdek tozlarıyla zenginleştirilmiş fonksiyonel probiyotik keçi yoğurdunun proteolitik aktivitesi ve antikanser özelliklerine etkisini araştırmayı hedefliyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, başarılı projeye imza atan akademisyenleri makamında ağırlayarak tebrik etti. Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz, araştırma ve proje üretme konusunda Türkiye’de öncü konumda yer alıyor. TÜBİTAK tarafından en çok proje kabul edilen yükseköğretim kurumu olarak bilimsel üretkenliğimizi sürdürüyoruz. Araştırma üniversitesi olarak proje fonlama konusunda da ilk dört içerisinde yer almaktan büyük gurur duyuyoruz. Ziraat Fakültemizden Dr. Vildan Akdeniz ve ekibi tarafından yürütülen bu proje, fonksiyonel gıda alanında önemli bir yenilik sunuyor. Kendilerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Projeyle ilgili detayları paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Vildan Akdeniz, gıda atıklarının sürdürülebilir bir şekilde değerlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Avrupa Komisyonu’nun atık yönetimi direktiflerine de değinen Akdeniz, meyve atıklarının çevreye zarar verdiğini ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilecek vektörlerin üremesine zemin hazırlayabildiğini belirtti. Akdeniz, “Bu nedenle, meyve atıklarının geri dönüştürülerek yüksek katma değere sahip fonksiyonel gıda bileşenleri haline getirilmesi, sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıyor. Çalışmamız kapsamında, keçi sütü kullanılarak farklı meyve çekirdek tozları ile zenginleştirilmiş probiyotik yoğurt üretilecek. Bu ürünlerin antioksidan aktiviteleri ve olası antikanser etkileri de araştırılarak sağlık üzerindeki katkıları değerlendirilecek” diye konuştu.

Projede, Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü’nden Dr. Vildan Akdeniz’in yanı sıra Ödemiş Meslek Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Dr. Serap Fenderya ve Öğr. Gör. Nilüfer Sena Aydoğdu ile Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Dr. Didem Aksu da araştırmacı olarak yer alıyor.

Ege Üniversitesi’nin sürdürülebilir gıda ve fonksiyonel besinler konusundaki bu yenilikçi çalışması, bilim dünyasına önemli katkılar sunmaya aday görünüyor.

Bakmadan Geçme