• Haberler
  • Eğitim
  • Ege Üniversitesi’nde yemekhane protestosu devam ediyor!

Ege Üniversitesi’nde yemekhane protestosu devam ediyor!

Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yaşanan yemek zammı krizi devam ederken öğrencilerin zammın...

Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yaşanan yemek zammı krizi devam ederken öğrencilerin zammın geri çekilmesi için mücadelesi sürüyor.

Haber

Ne Olmuştu?
EÜ’de akademik yıl protestoyla başladı
10 ay önce

Bugün bir grup öğrenci Ege Üniversitesi Rektörlük binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi ve söz konusu zamlara karşı topladıkları imzaları teslim etti. Öğrenciler, “Ege Üniversitesi 8,5 milyar ödenekle en yüksek ödeneği alan 4. üniversite olurken, üniversitenin rektörü TOGG ile şov yaparken, faturanın öğrencilere kesilmesini kabul etmiyoruz!” ifadelerini kullandı.

‘Bizimle görüşme talep etmedi’

Üniversite öğrencilerinden Fadime Özdemir, rektörün uzlaşma yolunda görüşmeye kapıyı kapadığını belirterek, “Kendini öğrenci dostu olarak tanımlayan, öğrencilerle arasının çok iyi olduğunu söyleyen Rektör Necdet Budak, okulun ilk gününden beri yemekhane zamlarına gösterdiğimiz tepkilere rağmen bizimle herhangi bir görüşme talep etmedi, öğrencilerinin isteklerini dinlemedi” dedi.

Yüzde 200 üzeri zam

22 Eylül’de Ege Üniversitesi’nin yemekhane fiyatlarına yüzde 200 üzerinde zamla öğrencilerin 6 liralık öğün ücreti 20 liraya çıkarıldı. Bunun üzerine ‘Fahiş fiyat krizi’ Dokuz Eylül Üniversitesi’ne de sıçradı. Yapılan eylem ve protestolar üniversitenin güvenlik görevlileri ve polislerin 8 öğrenciyi gözaltına almasıyla sonuçlandı. Öğrencilerin tepkileri üzerine 20 liralık öğünün 15 liraya indirilmesinin ardından gün içinde yemek fiyatları 35 liraya çıkarıldı.

Haber

Fadime Özdemir

‘Temel ihtiyacımız beslenmeye ulaşamıyoruz’

Açıklama yapan Fadime Özdemir, “Günlük yemek fiyatını 60 liradan 85 liraya çıkararak olayı düzelttiğini sanan ve aklımızla dalga geçen Ege Üniversitesi yönetimine sesleniyoruz: Bizler, Ege Üniversitesi öğrencileri olarak yapılan bu fahiş zamları kabul etmiyoruz! İçerisinde bulunduğumuz ekonomik kriz koşullarında biz üniversite öğrencileri temel ihtiyaçlarımızı karşılamakta güçlük çekiyoruz! Devletin verdiği 1250 TL’lik burs/kredi ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmiyor. Uçuk kira fiyatlarını karşılayamıyor, niteliksiz yurtlarda kalmaya mecbur bırakılıyoruz. Her şeyin fiyatı günden güne artarken, dışarıda içeceğimiz bir çayın dahi hesabını yapan bizler, üniversitemizde de temel ihtiyacımız olan beslenmeye ulaşamıyoruz!” dedi.

‘Besin değerleri yetersiz’

Yapılan zammın geri çekilmesini talep eden öğrenciler, “Tüm öğünlerde yapılan zamlar geri çekilsin. Yemekhane fiyatları rektörün veya yemek şirketlerinin çıkarına göre değil, öğrencilerin yararına göre şekillensin. Bu bağlamda bizim öncelikli talebimiz; tüm öğünlerde fiyatların geri çekilerek 6,5 TL’de sabit kalmasıdır. Yemek çeşitliliği ve miktarı arttırılsın. Verilen yemekler karnımızı doyurmamakta ve besin değerleri açısından yetersiz kalmaktadır. Dengeli beslenme ilkelerine uygun ve doyurucu porsiyonda olan yemekler istiyoruz! Öğünler kalori ve sağlık açısından nitelikli hale getirilsin. Okulda verilen yemekler hijyenik koşullardan uzak olup, içinden çeşitli yabancı maddeler çıkmaktadır. Hijyenik koşullarda hazırlanmış, kalori dengesine uygun yemekler istiyoruz! Üniversitemizin özneleri olarak okulumuzda uygun fiyata sağlıklı, nitelikli öğünler yemek bizim en doğal hakkımızdır, bu hakkımızdan vazgeçmiyoruz!” dedi.

Bakmadan Geçme