EGEÇEP'ten doğayı korumak için 34 madde
EGEÇEP'in 17. Bileşenler Kurultayı'ndan 34 maddelik sonuç bildirgesi çıktı. Kapitalizme karşı doğanın korunacağı vurgulandı.
Özlem Kara/ Yeni İzmir-
“Ekokırım suçtur; doğa affetmez!” sloganıyla, 4 Mart 2023 tarihinde toplanan EGEÇEP 17. Bileşenler Kurultayının sonuç bildirgesi İzmir Mimarlar Odasında yapılan basın toplantısında duyuruldu. EGEÇEP’in 34 maddelik sonuç özetle bildirgesinde, Ege Bölgesindeki ekolojik yıkımlar, Kahramanmaraşlı depremin ardından yaşanan çevre sorunları ve kapitalizmin doğaya yönelik saldırılarının arttığı vurgulandı.
Aliağa’ya yer verilen sonuç bildirgesinde “Demir çelik fabrikaları, gemi söküm tesisleri, termik santral ve diğer çok yoğun kirleticilerle bölgemizdeki çevre sağlığı ve canlı yaşamı için büyük risk yaratan, iklim krizine ciddi katkıları olan Aliağa dünyanın çöplüğü haline gelmiştir. Aliağa’da kirletici endüstriye karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz”
Harmandalı kapatılmalı
Sanayileşme ve kentleşmenin çıkardığı sorunların başında ekolojik yıkımlar olduğunu dile getiren bildirgede; Ekolojik yıkımlar, özellikle kapitalist dönemde ortaya çıkan kalkınmacı modelin bir sonucu olarak ekosistemi ve doğal dengeleri bozması ile başlamıştır. Her geçen gün artan ve acil çözümler gerektiren ekolojik yıkımlar son yıllarda insanların, bitki ve hayvan türlerinin varlığını ve yaşamlarını ciddi bir şekilde tehdit eder duruma gelmiştir. Geçen yıllarda olduğu gibi AKP-MHP iktidarının ekonomik krizden çıkış yolu olarak bulduğu yöntemlerden biri de doğanın yağmalanması, ekolojik yıkım projeleridir. AKP-MHP iktidarı, doğayı ve yaşam alanlarını talan edip Türkiye’nin dört bir yanını altın ve diğer metalik madenler, nükleer veya termik santraller, HES’ler vb. açarak yerli ve yabancı sermaye şirketlerine teslim etmektedir. Bugün Bergama’dan Cerattepe’ye, Kazdağları’ndan Fatsa’ya, İliç’ten Kışladağ’a, Muratdağı’ndan Efemçukuru’na, İkizdere’den İkizköy’e, Uzungöl’den Salda Gölü’ne, Kanal İstanbul’dan Çeşme Yarımadası’na, Munzur’a, Meryem Ana’dan Hasankeyf’e kadar ülkenin her yerinde doğal ve kültürel varlıkları tahrip eden, yağmalayan projeler son hızla devam etmektedir. Harmandalı özelinde somutlaşan vahşi çöp depolanmasına son verilmesi, çöp yakılmalarına son verilmesi ve Harmandalı çöplüğünün bir an önce kapatılması, çöplerin geri kazanılması ve kompost üretilmesi, ülkemizin çöplüğe dönüşmesine neden olan çöp ithalatının durdurulması için mücadele edilecektir” denildi.