Ege’de Baraj doluluk oranları arttı
Mart ayı ile birlikte başlayan bahar yağmurları, hem yeraltı hem de yer üstü su seviyelerini olumlu...
Mart ayı ile birlikte başlayan bahar yağmurları, hem yeraltı hem de yer üstü su seviyelerini olumlu etkiledi. İzmir, Manisa ve Uşak’taki toplam 20 barajın ortalama su seviyesi % 29.8 den % 42.8’e çıktı. Barajlardaki doluluk oranı ortalama 13 puan birden yükseldi.
“Doluluk oranı 853.2 milyon metreküpe ulaştı”
Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan; “ Mart ayı başında sorumluluk sahamızdaki 20 barajda yaklaşık 667.9 milyon m3 su bulunuyordu. Son 3 ayda ki yağışlarla birlikte depoladığımız su miktarı 185 milyon m3 birden arttı ve 853.2 milyon m3 e ulaştı. Hedefimiz suyu etkin ve doğru kullanarak üreticilerimizin bereketli bir sezon geçirmesi” dedi.
“İzmir’in su problemi yok”
İzmir’in içme suyu problemi bulunmadığını açıklayan DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, “İzmir’in Güney aksına su veren Tahtalı Barajı’nda su seviyesi şu anda % 40’a civarında. Barajda 131,7 milyon m3 su bulunuyor. Balçova Barajı’nda ise doluluk oranı % 55. 6. Ayrıca İzmir’e yılda 59 milyon m3 içme ve kullanma suyu temin eden Gördes Barajımızda ise yaklaşık 55 milyon m3 su bulunuyor. İzmirlilerin içi ferah olsun” şeklinde konuştu.
DSİ 2. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki 20 baraj içerisinde en yüksek doluluk oranına ulaşan baraj ise % 99.3 ile Ödemiş Bademli Barajı. Onu % 96.7 ile Manisa Güneşli Barajı izliyor.Küçük Menderes Ovası’nda yaklaşık 120 bin dekar araziye can suyu veren Beydağ Barajı’nda ise 25,7 milyon m3 su bulunuyor.
“Üreticilerimiz de suyu daha dikkatli kullanmalı”
Barajlardaki su oranlarındaki artışın sevindirici olduğunu belirten DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, vatandaşları yine de suyun dikkatli kullanımı konusunda uyardı. Küresel ısınma nedeniyle ülkemizde de su sıkıntısının giderek daha fazla hissedildiğine dikkat çeken DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan,” DSİ olarak hayata geçirdiğimiz projeler ile çiftçimizin herhangi bir verim kaybı yaşamadan hasat yapmasını hedefliyoruz. Bu doğrultudaki çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Üreticilerimiz de suyu daha dikkatli kullanmalı. İsraf etmemeli. Vahşi sulama yerine çok daha az suyun kullanıldığı damlama sistemine geçmeli. Eğer suyu etkin ve doğru kullanırsak, hem üreticilerimiz hem de ülkemiz kazanır.” diye konuştu.
Haber Merkezi