Egeli ihracatçıların yeni radarı: Hindistan

Türkiye'nin yıllık 1,7 milyar dolarlık kuru meyve ihracatının yüzde 60'ını gerçekleştiren Egeli kuru meyve ihracatçıları, Ticaret Bakanlığı'nın 'Uzak Ülkeler Stratejisi' çerçevesinde Hindistan pazarına girmeyi hedefliyor.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle 10-15 Şubat 2025 tarihleri arasında Hindistan'ın Mumbai şehrinde “Türk Kuru Meyve ve Mamulleri Sektörel Ticaret Heyeti” düzenlemek için hazırlıklara başladı. Bu kapsamda, Türk firmalarının Hindistan’ın önde gelen kuru meyve alıcıları, toptancılar, perakendeciler ve ürünlerinde kuru meyve kullanan firmalar ile ikili iş görüşmeleri yapması planlanıyor.

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Mehmet Ali Işık, sektörle ilgili kurumları ve market zincirlerini ziyaret ederek Türk kuru meyve sektörünün çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve antep fıstığı gibi ürünlerdeki üretim ve ihracattaki liderliğini tanıtacaklarını belirtti.

Egeli ihracatçıların yeni radarı: Hindistan

HEDEF VE FUAR ZİYARETİ 

Hindistan'ın yıllık kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve antep fıstığı ithalatının 464 milyon dolar olduğu bilgisini veren Başkan Işık, Türkiye’nin bu ürünler açısından dördüncü büyük tedarikçi konumunda olduğunu ifade etti. 2023 yılında Hindistan’a 7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Başkan Işık, “Türkiye, Afganistan, ABD ve İran’ın ardından dördüncü büyük tedarikçi konumunda. Hindistan’a 2023 yılında 7 milyon dolar ihracatımız var. Hedefimiz Hindistan pazarında ilk etapta yüzde 10, orta vadede yüzde 20 pazar payına ulaşmak olacak. Hindistan temaslarımız sırasında MEWA India 2025 Global Nuts and Dried Fruits Fuarı’nı da ziyaret edeceğiz” şeklinde konuştu.

Egeli ihracatçıların yeni radarı: Hindistan

“TADIM ETKİNLİKLERİ DÜZENLEYECEĞİZ”

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, İstanbul ve Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birlikleri ile birlikte 2024-2027 yılları arasında sürdürülen Turkish Dried Fruits Turquality Projesi çerçevesinde Hindistan’ı, Çin ve Rusya ile birlikte hedef pazarlar arasında belirledi. Başkan Işık, "Türk Kuru Meyve ve Mamulleri Sektörel Ticaret Heyeti" ile eş zamanlı olarak basın lansmanı, kokteyl ve tadım etkinlikleri düzenleyeceklerini, ayrıca MEWA India 2025 Global Nuts and Dried Fruits Fuarı'nda Türk kuru meyvesinin tadım ve tanıtım etkinlikleri için özel bir alan oluşturulacağını sözlerine ekledi. Başkan Işık konuşmasını şu ifadeleri kullanarak sonlandırdı: 
“Türk Kuru Meyve ve Mamulleri Sektörel Ticaret Heyeti”yle eş zamanlı olarak TURQUALITY Projesi kapsamında Basın Lansmanı, Kokteyl, Tadım Etkinlikleri düzenleyeceğiz. MEWA India 2025 Global Nuts and Dried Fruits Fuarı’nda Türk Kuru Meyvesi Tadım ve Tanıtım etkinlikleri için hazırlanan alanda tadım etkinliği düzenleyeceğiz”

Egeli ihracatçıların yeni radarı: Hindistan

Bakmadan Geçme