• Haberler
  • Ekonomi
  • 'EGİAD Değer Çemberi' ile girişimcilerin yolunu açacaklar

'EGİAD Değer Çemberi' ile girişimcilerin yolunu açacaklar

Ege Genç İş İnsanları Derneği'nde 15 Ocak'ta yapılacak seçimlerle göreve gelecek 18. dönem yönetimi kurduğu EGİAD Değer Çemberi'nin merkezine aldığı üyelerini 65 proje ile geleceğe hazırlayacak

İzmir'de tek genç iş insanları derneği olarak 35. yılını kutlamaya hazırlanan EGİAD, 15 Ocak'ta yapılacak seçimlerle de 18. dönemine geçecek. Mevcut Başkan Alp Avni Yelkenbiçer, görevi kendi yönetim kurulunda başkan vekilliğini yürüten Kaan Özhelvacı'ya devredecek. Özhelvacı yeniizmir.com'a verdiği özel röportajda yürütecekleri 65 proje ile "EGİAD bir liderlik okuludur" misyonunu ileriye taşıyacaklarını açıkladı.

Mevcut yönetimle yürüyen projelerin de olduğu 65 proje ile yola çıktıklarını belirten Kaan Özhelvacı, ekiplerinde 35 EGİAD üyesinin bulunduğunu söyledi. Yönetim kurulları, denetim kurulları, icra kurulları ve komisyonlarda görev alacak 35 kişiyle aynı hedefler doğrultusunda başarılı sonuçlar elde edeceklerini vurgulayan Özhelvacı, tüm çalışmaların hedefinde EGİAD üyelerinin bulunduğunu anlattı.

Öncelikli projelerinin kendi dönemlerinde kutlayacakları 35. kuruluş yıldönümü olduğunu hatırlatan Kaan Özhelvacı, diğer projeleriyle üyelerin ticari gelişimlerine katkı sağlayacaklarını vurgulayarak, "Üyelerimizin önünü açmak, ticari anlamda onları ulusal ve uluslararası arenada işbirliklerine hazır hale getirmek ve bu işbirliklerini yaratma hedefindeyiz" dedi.

"ORTA GELİR TUZAĞINDAN ÜÇÜZ DÖNÜŞÜMLE ÇIKACAĞIZ"

-Yeni yönetim hangi mantıkla çalışacak?
Ticaret savaşlarının artık form değiştirdiğini, global dönüşümler haline geldiğini vurgulayan Özhelvacı, "Bunların birincisi dijital dönüşüm, diğeri yeşil dönüşüm, sonuncusu da toplumsal dönüşüm olarak sayabileceğimiz üçüz dönüşüm. Rekabet yapabilmek, orta gelir tuzağından çıkabilmek için bu dönüşümü tüm üyelerimize yaymamız, tüm üyelerimizin dijitalleşmesi, teknolojiyi en son haliyle kullanıyor olması gerekiyor.Yeşil dönüşümde temiz enerji, sürdürülebilirlik, karbon ayak izi gibi projeler üretmemiz gerekiyor ki büyük firmalarla rekabet edebilsin. Çünkü rekabet zorlaşıyor. Bunun de tek yolu üçüz dönüşüm. Bir de toplumsal dönüşüm var. Şu anda toplumda sosyal yıkım var. Bununla ilgili tink tank raporları olacak. Mesela yaratıcı yıkım. Hızlanan rekabette dijital dönüşüme odaklanan Joseph Schumpeter'in yaratıcı yıkım teorisinden hareketle işletmelerimiz ne kadar hızlı şekilde dijital dönüşüme odaklanırsa rekabet de o kadar gerçekleşir. Aslında bunu sadece dijital dönüşüm değil tamamen üçüz dönüşüme odaklanarak yapmak gerekiyor" diye konuştu.

"EGİAD DEĞER ÇEMBERİ İLE PROJELERİN ODAĞINDA ÜYELER VAR"

-Üçüz dönüşümü üyelerinizin yararına nasıl kullanacaksınız?
Üçüz dönüşümü başa, en ortaya da üyeyi alarak, tüm çabaları üyenin gelişimini sağlayacak şekilde planlayarak, bir EGİAD Değer Çemberi oluşturduklarını  açıklayan Özhelvacı, göreve geldikten sonra nasıl çalışacaklarını şöyle anlattı; "65 projenin odağında tamamen bir değer çemberi var. EGİAD'ın 6 komisyonunu da buna göre planladık yeni dönemde. EGİAD Melekleri İcra Kurulu, Yayın İcra Kurulu'nun yanı sıra , Uluslararası İlişkiler Komisyonu, Dijital Dönüşüm, Teknoloji ve Girişimcilik Komisyonu, Sanayi ve Sürdürülebilirlik Komisyonu, İş Geliştirme Komisyonu, Sosyal İlişkiler Komisyonu, Toplum, Sanat ve Spor Komisyonu belirlediğimiz 65 proje üzerinden üyelerimizin gelişimini ve rekabet gücünü arttıracak şekilde çalışacaklar. Toplum, Sanat ve Spor Komisyonu'nu biz kurduk. Bizim dönemimizde çalışmaya başlayacak. Üyelerimizin müzik, tiyatro, spor gibi konularda da çalışmasını, etkinlikler planlamasını, bizzat bu etkinliklerde görev almalarını istiyoruz. Bu nedenle bu komisyonu kurduk. Bu üyelerimizin arasındaki iletişimi, etkileşimi ve paylaşımı arttıracak.

"GİRİŞİMCİLİK KASI EN YÜKSEK DERNEK BİZİZ"

-Pek çok alanda ve grupta İzmir'de birden fazla dernek varken, genç iş insanlarını sadece EGİAD temsil ediyor. Bunun avantaj mı yoksa dezavantaj mı olduğunu düşünüyorsunuz?
Bu kesinlikle avantaj. Girişimcilik kası en güçlü dernek biziz. İzmir'e girişimcilik adına gelen herkes bizim kapımızı çalar. Biz de el uzatırız. Gençlik kelimesi geçen her yerde EGİAD vardır ve biz kendimizi EGİAD bir liderlik okuludur diye tanımlarız. Kimse birbirinin ayağına basmaz. Diğer oda ve derneklere lider yetiştiririz. Girişimcilik kası da en güçlü dernek biziz. Biz genç iş insanlarını temsil eden tek dernek olmayı avantaj olarak görüyoruz. Elimizden gelen fedakarlığı yapıp çok çalışıyoruz.

"YENİ AÇILIMLAR PLANLIYORUZ"

-Yeni dönemde bu avantajı nasıl kullanacaksınız?
Sosyo ekonomik anlamda çok zor bir dönemden geçtiğimiz için ortak akılın en iyi söylemiyle bir şeyler yapmak gerekiyor. Gücümüzü bu alana vereceğiz. Üyelerimizin belli alanlarda önünü açmak istiyoruz. Federasyonlarla, derneklerle, odalarla ilişkilerinin daha iyi olmasını istiyoruz. Tüm üyelerimize buralarda ticari fırsatlar yaratmak istiyoruz. Diğer oda ve birliklerin getirdiği ulusal ve uluslararası heyetlerle onları daha yoğun buluşturmak istiyoruz. Ticaret köprüleri, kartvizit alışverişleri sağlamak istiyoruz. Yurtdışında 4 fuar planlıyoruz. Bunların teması girişimcilik ve teknoloji olacak. Geçen yıl Vivatek fuarına gittik. Temamız yine girişimcilik ve teknolojiydi. Londra'ya, Finlandiya'ya gideceğiz. Hem EGİAD Melekleri ile yurtdışı fuarlara katılacağız hem teknolojiyi inceleyeceğiz hem de oralarda işbirliği fırsatları yaratacağız. Uluslararası ve ulusal alanda her noktada üyenin önünü açmak istiyoruz.

35 kişilik çalışma arkadaşlarımla ilk biraraya geldiğimizde şunu söyledim: Ne proje yaparsak yapalım. Temel amacımız EGİAD üyesinin önünü açmak olsun. Mümkün olduğu kadar fazla arkadaşa iş verip, herkese çalışma alanı yaratmak istiyoruz.

"EGİAD'TAN ALDIĞIMI GENÇ GİRİŞİMCİLERE VERMEK İÇİN GÖREVE TALİP OLDUM"

-İş hayatının temeli geleneksel aile şirketlerine dayalı olan İzmir'de 2. ve 3. nesiller şirketler için dezavantajdı. Bugün sizin jenerasyon nasıl bir gelecek vaad ediyor?
İzmir'in aile şirketi mantığına dayalı ekonomik yapısında 2., 3. nesle güvenmeme anlayışını yıkıyoruz. Benim EGİAD'ta 12 yıllık profesyonel geçmişim var. EGİAD çatısı altında kendi ticari hayatımı geliştirdim. EGİAD'ın her projesini kendi şirketimde uyguladım. Sanayi 4.0'ken sanayi 4.0 oldum. Sürdürülebilirliği, dijitalleşmeyi kendi şirketimize uyguladım. Bunlar bana inanılmaz birikimler kattı. Sivil toplumdan aldığını şirketine yansıtmak çok önemli. Buradaki öğretiyi eski nesle anlatabildiğinde yeni dinliyor. Çünkü bir yenilik getiriyorsun ve onun sonuçları şirketin faydasına olacak.

Benim EGİAD'ta öğretmek istediğim bu. Adım adım öğretmek, geliştirmek, dönüştürmek. Bir tür aldığımı vermeye geldim aslında. Yeni arkadaşlara geçmişten bugüne EGİAD'tan ne aldıysam bunu şirketimin gelişmesi için nasıl kullandıysam, yeni arkadaşlarımıza da bu faydayı sağlama amacındayım. Ben her dönem EGİAD'dan birşey öğrendim ve bunu şirketime yansıttım. Bunun içine şirket içi kurumsal gelişimi de katmak lazım. EGİAD Melekleri'nde yer aldım. Oradan öğrendiklerimi geldim yine aile şirketimde uyguladım, şirketimin kazanmasını sağladım.

Ben 8 yıldır aile şirketim dışında da girişimciyim. EGİAD sayesinde hem kendi girişimlerimi büyüttüm hem de aile şirketimizin faaliyetlerini geliştirdim. Daha öğrenecek çok şey var, çok yolumuz var.

900 toplam üyemizin içinde 550 aktif üyemiz var. Benim kazandıklarımı onların da kazanması için yola çıktık. EGİAD üyesini değer çemberinin ortasına oturttuk. Şu anda ülkenin içinde bulunduğu tehditleri de göz önüne alarak onların önünü nasıl açarız, bunun yollarını bulmaya çalışıyoruz. Projelerimizde temel amacımız bu. 

YARATICI YIKIM TEORİSİ

Joseph Schumpeter'e göre icatlar ve inovasyonların yarattığı dönüşüm kümeler halinde ortaya çıkıyor, onları takip eden girişimciler ekonomik sistemde kendine yer bulurken, takip edemeyenler ise piyasadan siliniyor. Schumpeter'in bu yaklaşımı “yaratıcı yıkım” olarak adlandırılıyor.
 

Bakmadan Geçme