• Haberler
  • Ekonomi
  • EGİKAD Başkanı Aşkıner: AB ile ticarette Ege Bölgesi'nin potansiyeli yüksek

EGİKAD Başkanı Aşkıner: AB ile ticarette Ege Bölgesi'nin potansiyeli yüksek

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı ve İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası...

EGİKAD Başkanı Aşkıner: AB ile ticarette Ege Bölgesi'nin potansiyeli yüksek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı ve İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Şahika Aşkıner, Brüksel’de yapılan Union for the Mediterranean’ın (UFM) düzenlediği 5. Ticaret ve Yatırım Forumu’na konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu, Avrupa Birliği ile Güney ve Doğu Akdeniz ülkelerinden oluşan EU-Akdeniz Ülkeleri arasındaki barış ve güvenliği sağlayarak demokrasi kuralları çerçevesinde ekonomik ve kültürel işbirliklerini geliştirmek amacı ile 2008 yılında kurulan UFM’nin beşinci kez düzenlediği forumda konuşan EGİKAD Başkanı Aşkıner, 85 milyonluk genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin önemli tedarikçilerinden biri olarak AB tarafından konulan yükümlülükleri yerine getirmeye hazır bir ülke olduğunu söyledi.

Üç oturumdan oluşan Foruma panelist olarak katılan Şahika Aşkıner’e, Ege Bölgesinin modern, sürdürülebilir, yeşil ekonomi yaratan fabrika ve yatırımları, eğitimli ve yetişmiş işgücü potansiyeli ile Akdeniz havzasında karşılıklı ticareti arttırmaya çok hazırlıklı olduğunu vurguladı. Avrupa’nın ve tüm komşu Akdeniz ülkelerinin bu büyük potansiyelden yararlanmaları gerektiğini ifade eden EGİKAD Başkanı Aşkıner, hazır giyim ve konfeksiyon üretimi ve ihracatından da de örnekler vererek, “Türkiye’nin INDITEX’in ikinci en büyük tedarikçisi olması, Avrupa Birliği normları gereği Türkiye’nin önüne konulan sosyal uyumluluk, sürdürülebilirlik, yeşil enerji gibi konuları çok uzun zaman önce çözümlemiş olmasının en büyük kanıtlarından birisidir” dedi. 

ÜRÜN BAZLI KÜMELENME 

Sadece belirli bölgelerde üretilen zeytin, zeytinyağı, pamuk, üzüm, şarap gibi özel ürünleri kapsayan İspanya-İtalya-Türkiye-Tunus gibi ülkelerin ürünsel bazda kümeler oluşturması gerektiğini söyleyen Aşkıner, “Birikim, tecrübe ve potansiyellerini birleştirip ABD, Brezilya, Kanada, Japonya gibi okyanus ötesi büyük alıcılara, ithalatçılara karşı bir güç birliğinde bulunabilirler. Dolayısıyla bu özel ürünlerde dünyada fiyat belirleyici ve karar verici pozisyona gelip aynı zamanda ticaret hacmine de çok büyük katkı sağlayabilirler” diye konuştu.

EGİKAD heyeti Forumun ertesi günü Brüksel’deki Türk Büyükelçisi Bekir Uysal ve Türkiye’nin Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakçı’yı da ziyaret ederek Türkiye’nin AB üyelik sürecine dair bilgi alışverişinde bulundu.

Haber Bülteni 

Bakmadan Geçme