Eğitim-Bir-Sen, köklü çözüm istiyor

Eğitim-Bir-Sen 1 nolu Şube Başkanı Ali Kaya, işgücü uyum programının mevcut haliyle okullardaki sorunları çözmediğini söyledi

Eğitim-öğretimin sağlıklı ve uygun ortamlarda yürütülmesinin ihtiyaçların yeterli ölçüde ve zamanında karşılanmasıyla mümkün olabileceğini belirten Eğitim-Bir-Sen 1 nolu Şube Başkanı Ali Kaya, okullarda temizlik, güvenlik gibi hizmetleri yürüten yeterli sayıda yardımcı personelin mutlaka olması gerektiğini vurguladı. Kaya, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına rağmen çok sayıda okulun yardımcı personel ihtiyacının giderilemediğini ifade etti. 

Okulların personel ihtiyacının kadrolu memur statüsünde personelle karşılanamadığını anlatan Ali Kaya, ‘’Vazgeçilemez nitelikteki hizmetler, okul-aile birlikleri tarafından veya İŞKUR yönetimindeki geçici istihdam programlarıyla yürütülmeye çalışılıyor. Okul-aile birliklerinin gelirlerinin veya il özel idaresinden aktarılan kaynakların yetersizliği nedeniyle yardımcı personel ihtiyacı bu yıla kadar İŞKUR bünyesindeki Toplum Yararına Program kapsamında karşılanmaktaydı. 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren İşgücü Uyum Programı kapsamında personel ihtiyacı karşılanacak. İUP’de ise haftada üç gün ve azami 22,5 saat çalışma süresi öngörülmüş, bu kısıtlı süreyle okulun hizmetlerinin görülemeyeceği açık’’ dedi. 

İUP’nin iş güvencesinden yoksun, adil ve yeterli gelir getirmeyen, sosyal güvencesiz çalışma biçimi olduğunu söyleyen Kaya, şöyle konuştu; ‘’Bu hâliyle okulların personel ihtiyacına kalıcı, sürdürülebilir çözüm sunamamanın ötesinde başlı başına emek sömürüsü biçimi olduğu görülüyor. Şimdiye kadar programa yeterli oranda başvurunun olmaması, kısmi süreli çalışma öngören, asgari ücretin altında bir gelir sunan, sosyal güvencesiz çalışma biçiminin talep görmediği, dolayısıyla okulların temizlik, güvenlik gibi ihtiyaçlarının karşılanmasında işlevsel yol olmayacağı belli oldu. Yine İUP’de öngörülen kısmi süreli çalışmanın, okulların temizlik başta olmak üzere ihtiyaç duyulan hizmetlerin sürekliliğiyle uyumlu olmadığı, haftada birkaç saatlik çalışmayla gerekli hizmetin verilemeyeceği açık. Millî Eğitim Bakanlığı, programın yetersizliğini ve yol açtığı olumsuz sonuçları gözeterek soruna acil müdahale etmeli, temizlik ve güvenlik başta olmak üzere, yardımcı hizmetler için gerekli personel ihtiyacının il veya ilçe millî eğitim müdürlükleri eliyle hizmet alımı yoluyla karşılanmasını sağlamalı ya da istihdam için gerekli kaynakları okullara aktarmalıdır." 

Bakmadan Geçme