• Haberler
  • Ekonomi
  • ‘Eğitim politikası değişmeden işsizlik düşmez!’

‘Eğitim politikası değişmeden işsizlik düşmez!’

Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre,Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 15 ve daha yukarı...

Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre,Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerde işsiz sayısı 2023 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre 56 bin kişi azalarak 3 milyon 223 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,2 puan azalarak yüzde 9,2 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,5 iken kadınlarda yüzde 12,6 olarak tahmin edildi.

GENÇ İŞSİZ AZALDI

İşgücü, ağustos ayında bir önceki aya göre 55 bin kişi azalarak 34 milyon 909 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,1 puan azalarak yüzde 53,3 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 70,9 iken kadınlarda yüzde 36,0 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,7 puanlık azalış ile yüzde 17,2 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 14,2, kadınlarda ise yüzde 22,7 olarak tahmin edildi.

‘HÜKÜMET ADIM ATMIYOR’

Yaz aylarında tarım ve turizm sezonundaki hareketlilikten dolayı işsizlik rakamlarının daha aşağı seyirli olması gerektiğini söyleyen Ekonomist Hakan Topkurulu, “Dönemsel olarak bir kere yaz aylarında tarım ve turizm sektörlerindeki artış sebebiyle iş hacmi artar işsizlik azalır, dolayısıyla açıklanan rakamlar önemli bir düşüş değil aslında daha fazla düşmesi gerekiyordu. Çift haneli rakamları görmüyor gibiyiz ama orta vadeli plana bakarsak işsizliğin 3 yıl sonra bile çift haneli rakamlarda olduğunu görüyoruz. Bu şunun göstergesi hükümetin işsizlik konusunda çok ciddi hamleler yapmayı planlamadığını gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.

Haber

Ekonomist Hakan Topkurulu

‘EĞİTİM POLİTİKASI DEĞİŞMELİ’

İşsizlikte ara eleman sıkıntısına değinen Topkurulu, “Türkiye’nin hala çok ciddi bir işsiz nüfusu var. Bu işsiz nüfusun temel dayanağı yanlış eğitim politikalarından kaynaklanıyor. Özellikle sanayide ara eleman sıkıntısının sürmesi, teknik eleman konusunda üniversite mezunlarının işsiz kalmasında müthiş bir açık veriyor. Sanayiciler teknik eleman açığını kapatmak da çok zorlanıyor. Dolayısıyla yeni istihdam yerleri açılmalı fakat işsizlik konusunda sadece yeni istihdam yerleri değil, eğitim politikalarında da değişiklik yapmak ve endüstri meslek lisesi dediğimiz teknik liselere ağırlık vermek zorundayız” diyerek sözlerini noktaladı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme