Eğitimi unuttuk, gündem kantin!

Sıla Arabacıoğlu/Yeni İzmir-Okullar başladı, kantin fiyatları velilerin kabusu oldu. Sık sık fiyatlar eleştirilirken, veliler kan ağlarken...

Sıla Arabacıoğlu/Yeni İzmir-Okullar başladı, kantin fiyatları velilerin kabusu oldu. Sık sık fiyatlar eleştirilirken, veliler kan ağlarken kantinciler de dert küpü. Veli Dayanışma Derneği İzmir Şube Başkanı Behram Kaya, kantin fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. İzmir Kantinciler Odası Başkanı Özgür Yavuz ise “Biz 160 gün çalışıp 365 gün yaşıyoruz. Kantinci olmak da çok zor, bu işi yapıp zengin olan var mı?” dedi.

YÜKSEK MALİYETLER

İzmir Kantinciler Odası Başkanı Özgür Yavuz, “Ekmeğin 10 lira olduğu yerde tostun 35 lira olmasının taktirini artık halka bırakmıyoruz. Halk başka boyuttan bakıyor. Biz kantiniz diye bedava vermiyorlar, maliyetler gerçekten çok yüksek. Biz devletin kiracısıyız, dışarıdaki adam kirasının düşük gösterir bir şekilde maliyeti düşürür. Biz öyle bir şey yapamayız. Bizim her şeyimiz resmi. Dışarıda 100 liradan aşağı sandviç yok. Bugün 4 çeşit yemek 75 lira. 75 liraya çorba içilmez dışarıda. Ben 300 bin lira kira veriyorum. Benim kiram 300 bin lira, elektrik su eleman giderleri… Biz 160 gün çalışıp 365 gün yaşıyoruz. Kantinci olmak da çok zor, bu işi yapıp zengin olan var mı? Yok” diye konuştu.

‘KAR AMCI GÜTMEMELİ’

Veli Dayanışma Derneği İzmir Şube Başkanı Behram Kaya, çocukların sağlıklı beslenemediğini söyleyerek “Çocuklarımız sağlığı tehlikede. Çözüm kantin değil çözüm bir öğün yemek. Geçtiğimiz gün okulda bir çocuk ile görüştüm, ‘Yavrum annen kaç para harçlık verdi?’ dedim. 30 lira verebilmiş, zaten kantinde bir tost 35 lira. Bu çocuk yanına bir içecek bile almayı geçtik, tosta bile parası yetmiyor. Kantinler kâr amacı gütmemeli. Ama biliyorsunuz kantinler, kişiler tarafından yönetiliyor. Zaten kantinlerde sağlıklı gıdalar satılmıyor. Bu duruma bir çözüm bulunmalı. Beslenemeyen bir öğrenci nasıl ders dinleyecek? Çocukların geleceği karartılıyor. Kantin fiyatları kesinlikle kontrol altına alınmalı. Kantini şahıslar alıyor, kâr maksadı da olduğu için pahalı. Sonuçta alan kişi en yüksek parayı almayı amaçlar. Gelişmiş ülkelerde eğitim ücretsiz. Yani okula giden öğrencinin yol parasından tutun araç gereçleri yemesi içmesi ücretsiz olmalıdır. Ama bizim ülkemizde böyle bir şey söz konusu değil. Velilerin sırtına ciddi bir yük biniyor. Bizde eğitim ticarileşti ve toplumun yüzde 80’i eğitimden kopuyor” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme