‘Ejder meyvesi beslenme çantasına sığmaz’

Şevvalnur Arıkan – okullar ekonomik kriz ortasında açıldı. Birçok besleme çantasının boş kalması ve bazı çantalarının...

‘Ejder meyvesi beslenme çantasına sığmaz’
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şevvalnur Arıkan – okullar ekonomik kriz ortasında açıldı. Birçok besleme çantasının boş kalması ve bazı çantalarının ise sadece peynir, domates ve çeyrek ekmekle doldurulması tepkilere yol açtı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) İzmir İl Başkanlığı ve TİP’li kadınlar, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Avukatların da eşlik ettiği eylemin konusu okula giden çocukların beslenmesiydi.

YOKSULLUK SINIRI VURGUSU

TİP İzmir, yoksulluk ve açlık sınırına vurgu yaparak emekçi çocukların beslenme biçimine değindi. TİP İzmir adına basın açıklamasını okuyan Avukat Sena Yazıbağlı Selanik, “Tüm Türkiye’de çocuklar okula gidiyor. Peki hangi şartlarda? Saray Rejimi’nin günden güne derinleştirdiği açlık ve sefalet düzeninde, emekçi halkın çocukları nasıl okula gidebilecek, ebeveynler çocuklarının beslenme çantasını neyle dolduracak? Yoksulluk sınırı 3 bin 733, açlık sınırı 12 bin 198 lira! Peki asgari ücret? 11 bin 402 lira. Soruyoruz; bu koşullarda çocuklu bir aile nasıl geçinecek, nasıl çocuğunu okula gönderecek, nasıl o beslenme çantasını her gün doldurup da çocuğuna verebilecek? Etin, sütün, yumurtanın her gün zamlandığı bu koşullarda ne yetişkinler ne de çocuklar için sağlıklı ve hijyenik beslenme mümkün! Bu yoksulluk düzeninde insanca yaşamak mümkün değil” dedi.

“4 ÇOCUKTAN 1’İ AÇ” 

Avukat Selanik, okula giden çocukların 4’te 1’inin aç kaldığına işaret ederken “Tüm çocukların okula gidebilmesi; eşit, bilimsel, laik bir eğitim alabilmesi, sağlıklı ve hijyenik gıdalara erişmesi, okulda aç kalmaması en başta devletin sorumluluğudur! Peki iktidar ne yapıyor? AKP/ Saray Rejimi, geçici sözde destek programlarıyla bataklığa dönüşmüş ekonomiyi kurtarma tiyatrosu sergilerken bir yandan ÇEDES projesiyle eğitim kurumlarına din görevlisi atayarak laik eğitime bir balta daha vurmanın peşinde. Her 4 çocuktan biri aç okula gidiyor. Devletin kasası emekçilerin alın teriyle doluyor! Geçilmeyen yollar, köprüler; uçulmayan havalimanları, yazlık kışlık sarayların gülleri; hastanın müşteri, hastanenin otel olduğu şehir hastaneleri ve daha onlarcasının parasını cebinden karşılayan devlet, asli görevi olan çocukların korunması ve çocuk haklarının korunması ve Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi’nin uygulanması için de imkanları kullanmak zorundadır” dedi.

1 ÖĞÜN YEMEK 1 BARDAK SU TALEBİ

TİP İzmir, geçen yılki eğitim ve öğretim yılında sıkça vurguladığı “1 öğün yemek ve 1 bardak su” talebini yeniden gündeme getirdi. 1 öğün yemek faaliyetinin sonlandırılmasına dikkati çeken Av. Selanik, şöyle konuştu: “8 Eylül’de Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen yazı ile geçtiğimiz deprem felaketinde etkilenen 11 ilde okul öncesindeki sınıflarda çocuklar için 1 öğün yemek uygulamasının devam ettirilmesine yönelik karar açıklandı. Bu karar sonrası diğer illerdeki tüm okullarda yönetimler, bir yazı ile velilere beslenme çantasına konulması gereken yiyecek ve içeceklerin listesini gönderdi. Yani geçen dönem okul öncesi sınıflarında uygulanan 1 öğün yemek kampanyası fiili olarak kaldırıldı! Çocukların okullarda açlıktan bayıldığı görüntülere alışmayacağız; eşit eğitim hakkından mahrum bırakıldığı düzeninize izin vermeyeceğiz. Çocuklar açken, Saraylarında ejder meyvesi yiyenlerle er geç hesaplaşacağız! Emekçi halkın çocuklarını, açlığa sefalete; gerici karanlık düzeninize mahkûm etmenize izin vermeyeceğiz.”

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme