• Haberler
  • İzmir
  • EKODENGE, AB’nin dijital ürün pasaportuna öncülük ediyor

EKODENGE, AB’nin dijital ürün pasaportuna öncülük ediyor

Birkaç yıl içinde AB pazarında ürün satabilmek için, Türk üreticilerinin ürünlerine akıllı telefonla taranabilir bir etiket...

Birkaç yıl içinde AB pazarında ürün satabilmek için, Türk üreticilerinin ürünlerine akıllı telefonla taranabilir bir etiket yerleştirmesi gerekecek. Yasal bir gereklilik olan bu Dijital Ürün Pasaportları (DPP) ile, tüketiciler veya kullanıcılar ürün bilgilerine internet üzerinden kolayca erişim sağlayabilecekler. Ekodenge, Türk üreticilerinin AB pazarında ürünlerini satmaya devam etmelerine destek olabilmek için, CIRPASS-2 projesi kapsamında pilot çalışmalar yaparak, Dijital Ürün Pasaportu’nu market kullanımına hazır hale getirmeyi amaçlamaktadır.

Digital Europe programı kapsamında finanse edilen 12,5 milyon avroluk bir bütçeye sahip Araştırma ve İnovasyon Projesi olan CIRPASS-2, resmi olarak 13-14 Mayıs 2024 tarihlerinde Brüksel’de başlatıldı. Ekodenge’nin artık ev aletleri için de sunulan TRACID çözümü, bir ürünün üretimden satışa, kullanıma, onarıma ve geri dönüşüme kadar olan tüm yaşam döngüsü boyunca üreticilere değer sağlayarak ürünün yolculuğunu takip etmektedir. Ayrıca, bir ürün alıcısının üreticisine geri bildirim vermesine olanak tanıyarak doğrudan iletişim sağlama imkânı sunar.

CIRPASS-2, tekstil, ev aletleri, bilgi teknolojisi ürünleri, inşaat malzemeleri, lastikler ve yataklar gibi farklı alanlarda ve gerçek ölçekte işlev gösteren 13 öncü DPP’yi:

– Piyasayı gelen mevzuata hazırlamak,
– Avrupa için tek bir DPP kaydı oluşturmak,
– Üreticiler için yeniden kullanım, onarım ve geri dönüşümün değerini artırmak amacıyla sergileyecektir.

Ekodenge, Gorenje Hisense Kurutma Makineleri için 1000’den fazla tüketiciye bir DPP bağlantılı ev aleti sunarak bunu 13 pilot liderinden biri olarak sergileyecek ve çözümünü Avrupa DPP sistemiyle entegre edecektir.

AB politika takvimine dayanarak, tekstil ürünleri ilk kez bir DPP’ye ihtiyaç duyan ürün grubu olacak ve Türk tekstil ihracatçıları, 2027’de AB pazarında tekstil ürünleri satabilmek için DPP’lere sahip olması gerekecektir. Diğer ürünler de kısa bir süre sonra AB yasal gereksinimleri doğrultusunda bu dijital ürün etiketlerine ihtiyaç duyacaklar, bunlar arasında ev aletleri, bilgi teknolojisi ürünleri, mobilya, yatak, oyuncak, ayakkabı, kozmetik, temizlik ürünleri, kimyasallar, çelik ürünleri, alüminyum ve bakır ürünleri, balıkçılık ekipmanı ve ağlar, seramikler, cam ürünleri, plastikler, selüloz ve kâğıt ürünleri, boya ve yağlayıcılar yer alıyor.

CEMİL ZEYBEKER 

Bakmadan Geçme