• Haberler
  • Ekonomi
  • Ekonomi gündemi dolu geçecek: Piyasalar gözlerini veri takvimine çevirdi

Ekonomi gündemi dolu geçecek: Piyasalar gözlerini veri takvimine çevirdi

TCMB PPK, faiz kararını 24 Ağustos Perşembe günü saat 14.00’te duyuracak. Piyasada ise, politika faizinin (bir...

TCMB PPK, faiz kararını 24 Ağustos Perşembe günü saat 14.00’te duyuracak. Piyasada ise, politika faizinin (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) 250 baz puan artırılarak yüzde 20’ye çekilebileceği yönünde tahminler dikkat çekiyor.

Ağustos ayının sonunda, ekonominin nabzını tutacak veriler açıklanacak. 29 Ağustos’ta Ekonomik Güven Endeksi sonuçları kamuoyuna sunulacak. Temmuz ayında aylık bazda yüzde 1,8 azalışla 99,3 seviyesine gerileyen Ekonomik Güven Endeksi’nin ağustos verileri merakla bekleniyor.

Bununla birlikte, yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verisi 31 Ağustos’ta açıklanacak. Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüme kaydeden Türkiye ekonomisinin, ikinci çeyrekteki performansı merakla izleniyor.

Eylül ayının başında açıklanacak olan ağustos ayı ihracat ve enflasyon verileri de büyük bir öneme sahip. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda aylık yüzde 9,49 artışla yıllık yüzde 47,83’e yükselmişti. Aynı dönemde, dış ticaret istatistikleri de yakından izlenecek. İhracatın yüzde 0,6 azalarak 143 milyar 435 milyon dolar, ithalatın ise yüzde 5,1 artarak 217 milyar 52 milyon dolar olduğu gözlemlenmişti.

3 YILLIK EKONOMİK YOL

Eylül ayının ilk yarısında açıklanacak olan Orta Vadeli Program (OVP) ile Türkiye’nin 3 yıllık ekonomik yol haritası belirlenecek. 2024-2026 dönemi için enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat ve cari açık gibi temel makro göstergelerin hedefleri OVP’de yer alacak. Ayrıca, 2023-2028 dönemini kapsayan 5 yıllık 12. Kalkınma Planı da ekim ayında Meclis’e sunulacak.

OVP’nin ardından, 2024 yılı merkezi yönetim bütçesi hazırlıkları hız kazanacak. Bütçe rehberleri ve yatırım programları eylül ayının 15’ine kadar kamuoyuna sunulacak. 2024 bütçesi ekim ayının ortasına kadar TBMM’ye sunulacak ve değerlendirilecek. Kamu Yatırım Programı ise Bütçe Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde Cumhurbaşkanı kararıyla açıklanacak.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme