Ekonomik darboğazda iş dünyasının rekabet anahtarı: Endüstriyel inovasyon
2025 yılına ekonomik darboğazla adım atan iş dünyası, dijitalleşmenin yanı sıra rekabet gücünü artırmanın yolunu endüstriyel inovasyona yatırımlar yaparak arıyor. Türk mühendis Mustafa Akbalık, geliştirdiği disiplinler arası saha çözümleriyle endüstriyel inovasyonun önemine dikkat çekiyor ve bu çözümlerin kurumlara sağladığı faydaları açıklıyor.
Ekonomik belirsizliklerin artış gösterdiği 2025 yılı, iş dünyası için büyük bir dönüşüm dönemi olacak. Birçok büyük şirket bu süreçte teknolojiyi kullanarak çözüm üretmeye odaklanırken, her ölçekteki işletmenin üretim süreçlerini daha verimli ve hızlı hale getirmek amacıyla dijitalleşmeye devam etmesi bekleniyor. Türkiye, endüstriyel kapasitesini dönüştürmek için teknolojiyi 12. Kalkınma Planı’na dahil ederken, Formex Mühendislik Genel Müdürü Mustafa Akbalık, disiplinler arası saha çözümleriyle kurumların üretim ve depolama süreçlerinde başarılı olabilmesinin anahtarlarını sunuyor.
“Disiplinler Arası Saha Çözümlerimizle Geleceğe Miras Bırakıyoruz”
Mustafa Akbalık, mühendislik alanındaki yolculuğuna 2018’de Adana’da kurduğu Formex Mühendislik ile başladığını belirtiyor. Bugün, mühendisliğin sınırlarını zorlayan ve elektrik, mekanik ve inşaat disiplinlerini uyum içinde birleştiren bir orkestra gibi çalıştıklarını anlatıyor. Akbalık, “Projeler inşa etmekle kalmıyor, endüstrilerin standartlarını yeniden tanımlıyoruz. Milyonlarca dolarlık tasarruf sağlayan yenilikçi çözümlerle iş ortaklarımıza rekabet gücü kazandırıyor ve onlarla uzun vadeli güvene dayalı ilişkiler kuruyoruz. Bizim için projeler sadece mühendislik başarıları değil, geleceğe bırakılacak kalıcı miraslardır,” diyor.
Endüstriyel inovasyonun merkezinde, disiplinler arası bir sinerji olduğunu vurgulayan Akbalık, bu yaklaşımın maliyetleri milyonlarca dolar azaltırken, projelerin hızını ve kalitesini artırdığını ifade ediyor. "Bu çözümler, karmaşık sorunlara yenilikçi ve sürdürülebilir yanıtlar sunarak inovasyonun itici gücü haline geliyor ve şirketlerin daha akıllı, verimli ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlemelerini sağlıyor," diyor.
“Akıllı Depolama, Üretimin Beyni Oluyor”
Endüstriyel inovasyonun bir diğer önemli boyutu olan akıllı depolama sistemleri hakkında da açıklamalarda bulunan Akbalık, bu sistemlerin sadece malzeme saklama alanları değil, üretim süreçlerinin merkezi bir unsuru haline geldiğini belirtiyor. “Gerçek zamanlı veri analizi, yapay zeka destekli optimizasyon ve otomatikleştirilmiş operasyonlarla, akıllı depolama sistemleri üretim hatlarına kesintisiz malzeme akışı sağlıyor, böylece iş sürelerini minimuma indiriyor. Biz de bu sistemleri tasarlayıp, montaj ve bakım hizmetleriyle endüstrilerin karmaşık ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılıyoruz,” diyor.
“ABD’ye Açılmaya Hazırım”
Küresel pazara açılma kararı aldığını belirten Mustafa Akbalık, “Bilgi ve uzmanlığımın sınırlarını aşarak yeni bir sayfa açıyorum. Amerika Birleşik Devletleri’ne yatırım yapma kararı aldım. Özellikle akıllı depolama sistemleri ve endüstriyel tesis yatırımlarında ABD’nin dünyanın en büyük pazarlarından biri olacağı öngörülüyor. Hızlı çözümler için artan talep göz önüne alındığında, bu büyüyen pazarda güçlü bir yer edinmeyi hedefliyoruz,” diyerek geleceğe dair heyecan verici bir adım atmaya hazırlanıyo