• Haberler
  • Ekonomi
  • Ekonomistler, ülke potansiyelinin kullanımı için ipuçları verdi

Ekonomistler, ülke potansiyelinin kullanımı için ipuçları verdi

Ege İhracatçı Birlikleri'nin düzenlediği ekonomi sohbetlerine katılan ekonomi dünyasının yetkin isimleri, üretim ve ihracata dayalı büyüme olmadan sağlıklı ekonomik gelişim sağlanamayacağını belirterek uygulanan ekonomi politikalarını değerlendirdiler

Ege İhracatçı Birlikleri’nin düzenlediği Ekonomi Sohbetleri etkinliğinin son konukları Eximbank eski genel müdürü Adnan Yıldırım, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Danışmn Dr. Mevlüt Çetinkaya oldu. Adnan Yıldırım’ın moderatörlüğündeki toplantıyı EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Mobilya ve Ağaç Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Al Fuat Gürle ve çok sayıda ihracatçı katıldı. 

Türkiye’nin dünyanın her yerine ihracat yapabilecek yetenekte bir ülke olduğunu hatırlatan Adnan Yıldırım, orta vadeli programın uygulandığını ama programın vergi bölümünün sıkı, tasarruf bölümünün daha gevşek uygulandığını, hatta nasıl hareket ettiğinin belli olmadığını söyledi. Ekonominin sadece finansal boyutu olmadığını hatırlatan Yıldırım, ekonomi yöneticilerinin reel sektöre, sanayiye kulaklarını kapattıklarını belirtti. 

Prof Dr. Erhan Aslanoğlu, ABD seçimlerinin global ekonomi verilerine etkilerini anlatarak başladığı konuşmasında şu bilgileri verdi; ‘’ABD’nin daha kendine yeten, bölgesel politikalar uygulama hedefi en yüksek ihracatı ABD’ye olan ülkeleri şimdiden sıkıntılı bir sürece soktu. Avrupa ABD olmadan sanayisini ve ihracatını da nasıl toparlayacak? Türkiye’de ise büyümenin sanayi ile paralel planlanması gerekiyor. Çünkü başka türlü olmaz. Enflasyon sanayiciye kaybettiriyor. Bu işin kazananı vergi boyutuyla devlet. Ülkenin içine girdiği ekonomik belirsizlikten kurtarılması için katılımcı çözüm sürecine ihtiyaç var.’’

Dr. Mevlüt Çetinkaya, ekonomik boyutta dünyanın ağırlık merkezinin doğuya kaydığını belirterek, ‘’Bunun nedeni küresel ticaret savaşları. Küresel imalat endeksinde Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa düşüşte. Kapasite kullanım oranları ortalama yüzde 30’lara düştü. Büyüme rakamlarında sanayinin büyüme oranı çok düştü’’ diye konuştu.

Bakmadan Geçme